Zlato, somot, svila i krzno: Dobrodošli u superjahtu Dolce & Gabbana

Da ekstravagancija ima ime, zvala bi se Regina d'Italia jer je superjahta Dolce & Gabbana, koja podseća na plutajuću umetničku galeriju, oda ekstravaganciji.

Jahtu je za modne dizajnere brenda Dolce & Gabbana izgradilo Codecasa, jedno od najpouzdanijih italijanskih brodogradilišta, i isporučena je 2006.godine. Dugačka 51 metar, ona je jedinstven spoj minimalizma sa čistim raskošom.

Inspirisan kultnim stilom Dolce & Gabbana, enterijer jahte se može uporediti sa malim, plutajućim muzejom. Čak su i ručke na svim vratima ili vešalice za odeću minijaturna umetnička dela.

Jedinstveno kombinujući potcenjenu eleganciju sa ekstravagancijom, Regina d'Italia se s pravom smatrala revolucionarnom za svoje vreme. Kada bi se uklonio sav pozlaćeni nameštaj, unikatni predmeti i luksuzna ogledala, na raspolaganju bi nekim budućim vlasnicima ostala moderna superjahta.

Dizajneri u brodogradilištu Codecasa su jahtu ukrasili jedinstvenim dodirima ekscentričnog stila Dolce & Gabbana. Franko i Ana Delarole iz studija Della Role Design, partneri Codecasa, bili su zaslužni za eksterijer. Dizajnirali su zone na otvorenom na tri palube, dok je terasa za sunčanje sa nekoliko zona za odmor i pogledom od 360 jedan od ključnih zaštitnih znakova jahte. Još jedna karakteristika jahte je njen džinovski tobogan na naduvavanje napravljen po meri.

Enterijer jahte koji odražava stil vlasnika u modi, razvio je Lazzarini Pickering Architetti. U glavnoj dnevnoj sobi, predmeti umetnosti se takmiče za pažnju. Cartier jaguar nalazi se na vrhu ormarića prekrivenog kožom jegulje. Statue muškaraca u prirodnoj veličini koji nose džinovske činije stapaju se sa egzotičnim dekorom, kao i dva ležeća pantera, takođe brenda Cartier. Crni zidovi i ogromna ogledala svuda stvaraju mračnu atmosferu carske elegancije. Barokni predmeti i antikviteti harmonično su kombinovani sa savremenim umetničkim delima. Sve ovo je postavljeno u minimalistički ambijent sa jakim linijama i klasičnim rasporedom.

Ogledala, zlato, životinjski print i krzno su elementi koji se nalaze svuda. Neverovatno obilje ogledala stvara iluziju ogromnih prostora. Još jedan pametan trik doprinosi ovoj iluziji: oplata od tikovine je korišćena za sve podove, kako spoljašnje tako i unutrašnje. Kako se na superjahtama tikovina koristi samo za spoljašnje prostore, ovde oblaganje svih prostora istim materijalom stvara iluziju protoka iz jednog prostora u drugi, pretvarajući podove prostorija u fluidne hodnike.

Još jedan oštar kontrast stvara se između hladnog izgleda ogledala i meke teksture mnogih vrsta krzna i kože. Astrakhan, nerc, jegulja i činčila su neki od njih. Zlatnih predmeta ima u izobilju i upotpunjuju se tkaninama sa životinjskim printom i egzotičnim umetničkim delima.

Glavni apartman prati isti stilski pravac. Ogromna ogledala čine da izgleda kao da je u potpunosti napravljen od stakla. Crni somot, lagana svila i razne vrste krzna su razbacane okolo dok ogroman zlatni tron zamenjuje tipičnu fotelju. Spavaća soba vešto skriva moderne pogodnosti, uključujući ogromnu garderobu, TV i kontrolnu tablu za svetla i sistem za zabavu. Tu su i dva identična kupatila obložena plemenitim mermerom.

Sve četiri kabine za goste nalaze se na donjoj palubi, svaka inspirisana egzotičnim životinjama. Svaka kabina ima i odgovarajuću kvaku na vratima, u obliku slona, nosoroga, krokodila i žirafe.

Kao i većina superjahti, Regina d'Italia ima drugi salon, veliku trpezariju na palubi, teretanu i prostranu palubu za sunčanje. Jedino što nedostaje je đakuzi i to zato što je Stefano sam odbio da ga uključi. To bi verovatno šokiralo većinu američkih vlasnika jahti, ali Stefano je smatrao da su bazeni beskorisni na jahti jer je želeo samo da pliva u okeanu.

Poznate ličnosti koje su uživale u gostoprimstvu i nenadmašnoj raskoši Regine d'Italia bile su mnoge. Među njima i Kajli Minog, koja je tamo često uživala na odmoru. Sada kada jahta više nije u vlasništvu modnih mogula, Kortni Kardašijan i Trevis Skot izabrali su je za svoje venčanje, tražeći od Dolce & Gabbana da takođe pripreme venčanicu i odelo mladoženje.

Uprkos posebnoj težini koju je Regina d'Italia donela zahvaljujući jedinstvenoj dekoraciji po ukusu Dolce & Gabbana, da bi se prodala 2019. njena cena je smanjena sa 18 miliona evra na 13,5 miliona evra. Njen novi vlasnik nazvao ju je "Moja lepa dama", dok je brodogradilište Codecasa kreiralo novu Regina d'Italia, dugačku 65 metara, za koju se priča da je nova super igračka Dolce & Gabbana. Nova i poboljšana Regina d'Italia sa 5 spratova vredi 50 miliona dolara, ali njena unutrašnjost je i dalje misterija...

Pogledajte galeriju

Luxury Experience