Veličanstvena nova Benetti gigajahta – Luminosity

Mnogi ljubitelji luksuznih jahti, znaju da nakon kupovine svoje nove lepotice moraju čekati i do pet godina da ona stigne do njih…

Ipak, u slučaju jednog veoma srećnog čoveka, to se nije dogodilo, što je prava retkost. Sasvim nova Benetti jahta koja je upravo završena, stavljena je na prodaju bez uobičajene liste čekanja, a sve što vam je potrebno kako biste je učinili svojom jeste četvrt miliona dolara.

Lansirana uz velike fanfare u februaru ove godine u brodogradilištu u Livornou, Luminosity jahta trenutno dobija svoje završne, kozmetičke detalje, a biće sasvim gotova do ovog leta.

Kao jedna od “najzelenijih” gigajahti sveta, Luminosity dolazi sa brojnim pogodnostima koje se od modela njenog kalibra očekuju, poput predimenzioniranog bazena i beach kluba. I dok je ona izgrađena po meri svog prvobitnog vlasnika, za sada ne znamo razlog zbog kog je prodaje.

Benetti jahta ima glomazne prozore i otvorene površine, a pokreće je napredni hibridni dizel-električni sistem propulzije. Njena baterijska tehnologija uključuje 35 tona litijum polimerskih baterija, koje daju priliku za dvanaest sati tihog jedrenja sa nultim emisijama i bez buke generatora.

Veličanstveni enterijer jahte, sa gotovo 900 kvadratnih metara prozora od poda do plafona na četiri nivoa, “zeleni” način života shvata poprilično bukvalno. Petospratno stakleno stepenište stvara virtuelnu šumu, gde možete videti “e-cveće” kako se otvara i zatvara, osećajući pokrete u trpezariji.

Jahta nudi dovoljno mesta za 26 osoba u dvanaest apartmana, uključujući vlasničku palubu koja poseduje sopstvenu terasu, prozore od poda do plafona i lift koji servisira svaki nivo broda.

Šest Caterpillar C32 dizel generatora sa 1.224 konjske snage napajaju dva 2.200 kW ABB Azipods, stvarajući maksimalnu brzinu od 16 čvorova. Ukoliko smanjite gas i krećete se brzinom od 10 čvorova, možete očekivati prelazni opseg od 8.000 nautičkih milja, praćen ekstremno niskim nivoima buke i vibracija.

Izgrađena sa čeličnim trupom i aluminijumskom superstrukturom, jahta je dobila eksterijer koji je delo konzorcijuma koji uključuje Azure Naval Architects, Reymond Langton Design, Zaniz Interiors i Giorgio Cassetta. Uglađeni, minimalistički enterijer delo je londonskog studija, Zaniz Interiors.

Skoro sve sobe za goste nude skoro pa identičan nivo luksuza i pogodnosti koji poseduju master apartmani drugih superjahti. Jedna od glavnih pogodnosti Luminosity gigajahte je vrhunski zdravstveni klub, koji se otvara prema moru sa tri strane. On sadrži parnu sobu, teretanu i bazen sa hladnom vodom.

Pored toga, ovde se nalazi i konferencijska sala, bolnička ambulanta, loža za uživanje u pogledu na zvezde, soba za uživanje u cigarama i komercijalni heliodrom sa sopstvenom vatrogasnom stanicom.