Ukrajina licitira zaplenjenu rusku jahtu Royal Romance

Pobednička ponuda za plovilo vredno 217 miliona dolara biće objavljena sledećeg meseca, a sredstva će biti iskorišćena za obnovu Ukrajine.

Agencija za oporavak imovine i upravljanje (ARMA) Ukrajine obavila je težak zadatak stavljanja superjahte Royal Romance vredne 217 miliona dolara na prodaju. Ovo je zaista istorijski trenutak s obzirom na to da mnoge države još uvek imaju problema sa zaplenjenim superjahtama, njihovim rastućim troškovima i neizvesnom budućnošću. Licitacija za superjahtu Viktora Medvedčuka, Royal Romance, otvorena je za predstavnike koji će pomoći u prodaji do 18. aprila 2024. Grigol Katamadže, zamenik šefa ARMA za evropsku integraciju, opisao je postignuće i odluku kao "zaista istorijsku" jer je to prvi primer prodaje zaplenjene imovine locirane u inostranstvu.

Zahvaljujući presudi hrvatskog suda iz decembra 2022. godine, Medvedčukova romansa sa jahtom završila je na korist Ukrajine. Ostatak je predvodila Olena Duma, šefica Agencije Ukrajine za oporavak imovine i upravljanje. ARMA upravlja luksuznim plovilom od aprila 2022. godine. Hrvatski sud je u januaru 2024. godine presudio da se vlasništvo nad Royal Romance prenese Ukrajini, a Olena Duma je izdala izjavu da će se prenos dogoditi "što je pre moguće".

Grigol Katamadže, predsednik Komisije za konkurenciju, istakao je istorijsko dostignuće za ARMA i Ukrajinu, dok iniciraju prodaju jahte Viktora Medvedčuka, omogućenu naporima Olena Dume. Stanislav Petrov, član komisije, naglasio je da je ovo prva od mnogih zaplenjenih imovina koja će koristiti Ukrajini. Prema ARMA, dokumenti potencijalnih globalnih organizatora licitacije će biti prihvaćeni do 18. aprila 2024, a pobednik će biti objavljen 23. aprila 2024.

Odgovarajuće imenovana lepotica Feadship brodogradilišta iz 2015. godine prostire se na šest spratova sa dva lifta koji pomažu gostima i vlasnicima da se kreću kroz ogroman brod. Karakteriše je ogroman bazen od 39 stopa, poboljšan vodopadom koji teče preko krme. Royal Romance, dizajnirana od strane De Voogt Naval Architects sa dizajnom enterijera koji potpisuje Seymour Diamond, ima neverovatnih 50 višenamenskih soba na svojih šest spratova i četiri palube. Pruža smeštaj za 14 gostiju i 22 člana posade. Prilagođena jahta opremljena je sveobuhvatnim wellness područjem koje uključuje teretanu, salon i spa, kao i bioskop za klasičnu zabavu.

Luxury Experience