Tuhura - veličanstvena jahta kakvu do sada niste videli

Oceanco brend predstavio je novi koncept superjahte Tuhura, kreiran u saradnji sa Lobanov Design Studiom, BMT kompanijom i dizajnerom enterijera Ahilom Salvanjijem…

Ovaj koncept ima dužinu od 114 metara, ali se neće naći na listi najskupljih jahti sveta. Zapravo, Tujura jahta ima svoju sopstvenu kategoriju, jer nije ni nalik bilo kojoj drugoj jahti koju smo do sada imali prilike da vidimo. Njen dizajn inspirisan je antičkim vremena. Stilizacija njenog eksterijera podseća nas na rani dizajn kanua i drugih brodova koji su korišćeni pre više stotina godina. Polinežani su na primer, istraživali hiljade milja Tihog okeana u svojim neverovatnim kanuima, a upravo je taj povratak osnovama probudio težnju za istraživanjem i novim otkrićima prilikom kreiranja vizije ove nove jahte.

Glavna inspiracija za dizajn enterijera jahte potiče iz istočne Azije i pacifičkih ostrva. Ahil Salvanji je kreirao njen prefinjeni enterijer kao referencu habitata od tikovine – podovi, zidovi i plafoni imaju detalje od metala i prirodne bronze. “Tuhura je jahta osmišljena za dinamičnog vlasnika, ali u isto vreme nudi vanvremenski osećaj mira i tišine, kao svoje glavne karakteristike. Nežnost i dinamičnost ovog broda okarakterisane su skromnom elegancijom i senzualnošću primitivnih organskih formi”.

Vrhunski dizajn eksterijera idealno sarađuje sa njenim enterijerom, dok je u isto vreme inherentno fleksibilan, tako da ova jahta može varirati po pitanju dužine. Trup jahte i njen sistem propulzije dizajnirani su u saradnji sa kompanijom BMT. Čista jednostavnost forme kanua vodi do prirodno efikasnog trupa, sa celokupno niskom stopom rezistencije i idealnim osobinama upravljanja.

Inovacija, u kombinaciji sa vrhunskim tehnologijama, vidljiva je u čitavom dizajnu ove jahte, pri čemu je trup dizajniran sa višestrukim horizontalnim prozorima, upotrebom napredne tehnologije izrade stakla koja se sastoji od serije tačaka, koje mu dozvoljavaju potpunu transparentnost iznuta, dok spolja prozori deluju kao da su iste boje kao trup, sakrivajući svoje prisustvo. Stakleni elementi definitivno akcentuju impresivnu crnu superstrukturu ovog broda.