Superjahta u duhu Hygge filozofije

Diplomirani student Kris Lejn dizajnirao je Aegir jahtu za krstarenje norveškim fjordovima u duhu hygge filozofije.

Hygge je filozofija sreće koja se proširila širom Danske, pri čemu se u okviru ovog koncepta, sreća posmatra kao uranjanje jedne osobe u atmosferu udobnosti i blagostanja. 

Aegir jahta dužine 50 metara, nazvana po vikinškom bogu mora, fokusira se na skandinavski dizajn, sa saunom, bazenom i drvetom iz skandinavskih izvora. Lejn je zamišljao istraživača koji krstari norveškim fjordovima gde delovi staklene nadgradnje jahte odražavaju dramatični pejzaž. Jahta čak ima i udobnu osmatračnicu koja je ušuškana u pramcu za posmatranje polarne svetlosti.

„Želeo sam da stvorim koncept jahte koji se ne zasniva samo na krstarenju Mediteranom, već se oslanja na wellness – kao da je jahta plutajuće utočište“, rekao je Lejn.

Oslanjajući se na dansku hygge filozofiju, što se grubo prevodi kao stvaranje tople i privlačne atmosfere, Lejn je stvorio opuštajuće kutke gde gosti mogu da provode vreme zajedno. Na glavnoj prednjoj palubi nalazi se velika jama za vatru okružena zakrivljenom sofom okrenutom prema moru. Druga jama za vatru se proteže duž trpezarijskog stola na otvorenom na zadnjem delu palube, pružajući toplu atmosferu tokom večernjih obroka - ili dobro staro vikinško pečenje kolačića od belog sleza.

Kutijasta staklena nadgradnja pruža pogled na sve strane jahte, uzimajući inspiraciju iz minimalističkih kopnenih projekata holandskog arhitekte Paula de Ruitera. Upotreba ogledala pomaže da se jahta uklopi u okolinu, dok se salon za posmatranje otvorenog plana nalazi na gornjem nivou, zajedno sa šankom i dosta mesta za sunčanje. Živi zid se proteže celom dužinom „centralnog jezgra“ jahte, od sunčališta do donje palube.

„Moja namera je bila da svakom delu dam atmosferu plaže, tako da se gosti osećaju povezano, čak i kada sede na potpuno različitim krajevima strukture“, kaže Lejn. „Živi zid je vizuelna veza koja spaja sve nivoe zajedno i povezuje goste sa prirodom, čak i kada su u zatvorenom prostoru.”

Za razliku od velikih staklenih površina koje krase eksterijer, unutrašnjost obložena drvetom zrači posebnom toplinom. Osim nekoliko zelenih detalja od biljaka, Lejn je odabrao potpuno beli mekani nameštaj koji je u lepom kontrastu sa drvetom. Bez sumnje, jedna od najboljih karakteristika jahte je ugao u pramcu koji se nalazi odmah ispred glavnog apartmana punog snopa. U ovom delu se nalazi samo jedan veliki krovni prozor koji poziva goste da gledaju u predivno noćno nebo.

U skladu sa skandinavskom temom jahta ima saunu, parnu sobu i potpuno opremljenu teretanu. Mermerni bazen na krmenoj palubi je praćen kaskadnim vodopadom koji se proteže na oba nivoa. „Zvuk vode koja teče pomaže gostima da se opuste“, kaže Lejn. Tu je i bazen odvojen od susedne teretane kliznim staklenim vratima.

Dizajner je odstupio od uobičajenog dizajna kluba na plaži: prostor se nalazi unutar jahte iza platforme za plivanje, koja ostaje kao sopstveni privatni prostor povezan sa kokpitom stepenicama. "Malo jahti ove veličine posvećuje toliko unutrašnjeg prostora klubu na plaži, ali osećao sam da je to važan element wellness teme kako bi se svi osećali mirno i opušteno“, kaže Lejn.

Aegir jahta je sposobna da nosi jedrenjake i kajake, ali nema garaže za jet ski. Kako Lejn objašnjava, ovo je njegova namerna odluka. Stav dizajnera je romantičan: „Želim da gosti mogu da se opuste i inspirišu prirodom, posmatraju polarnu svetlost i mirno se povežu sa pejzažom - bez uobičajene kombinacije uzbuđenja i žurki na vodi“.

Luxury Experience