Superjahta Džefa Bezosa spremna je da "isplovi" u avgustu

Brodograditelj već traži dozvolu od grada Roterdama da demontira istorijski most kako bi mamutska jahta sa svojim visokim jarbolima mogla da plovi.

Svet superjahti će uskoro dobiti novu luksuznu lepoticu koja obara rekorde kada se ove godine završe radovi na Oceanco jahti kodnog imena Y721.

Sa dužinom od 127 metara, jahta koju je naručio osnivač Amazona, Džef Bezos, trebalo bi da postane najveća na svetu. U stvari, superjahta koja tek treba da bude isporučena se takođe pominje u knjizi o Bezosu pod nazivom "Amazon Unbound". Autor knjige, novinar Bred Stoun, piše: „Tamo, izvan Roterdama, potajno se oblikovala nova tvorevina: 127 metara duga jahta sa tri jarbola o kojoj se praktično ništa nije znalo – osim što će po završetku biti jedna od najboljih koje postoje.” Međutim, postoji vekovna prepreka koju brod treba da pređe pre nego što zaplovi otvorenim morem sa svojim vlasnikom na brodu.

Još u februaru, jahta Y721 odjednom je dospela na sve naslovne strane kada je novinski izveštaj sugerisao da će grad Roterdam morati privremeno da demontira centralni deo 95 godina starog mosta, koji meštani znaju kao „De Hef” kako bi se omogućilo da prođu tri jarbola visoka 70 metara. Međutim, meštani nisu prihvatili ovu vest veoma blagonaklono i došlo je do protesta. Most preko kanala Koningshaven u luci Roterdam izgrađen je 1927. godine i smatra se simbolom industrijalizacije Holandije. Daleke 1993. godine planirano je njegovo rušenje, ali nakon rasprostranjenih protesta lokalnog stanovništva, most je obnovljen i priznat kao spomenik nacionalne baštine.

Gradonačelnik Roterdama je demantovao izveštaje da je još u februaru dobio zvaničan zahtev za demontiranje mosta. Međutim, holandski brodograditelj sada konačno traži dozvolu od grada da to učini pošto je Y721 pri kraju u brodogradilištu u blizini Roterdama. Prema izveštaju, Y721 će biti spreman za svoje prvo putovanje u avgustu, a grad će morati da donese odluku pre toga.

Iako dozvola još nije data, proces prijave za demontažu mosta je trenutno u toku. Ovo je ponovo izazvalo žestoku debatu među lokalnim stanovništvom o ovom pitanju. „Hoćemo li pognuti glave pred Džefom Bezosom samo da bismo mu dali jahtu za uživanje?“, komentarisali su stanovnici. Pre nekoliko meseci, na Facebook mreži se pojavila kampanja protiv ove velelepne jahte, u okviru koje je organizovan protest koji uključuje gađanje jahte jajima kada prođe ispod istorijskog mosta. Čak 1.500 ljudi je potvrdilo svoje prisustvo, dok je nekoliko hiljada pokazalo spremnost da se pridruži protestu.

Međutim, nemaju svi negativno mišljenje o situaciji. Mnogi veruju da je konstrukcija broda svedočanstvo „vekovne reputacije Holandije kao pomorske supersile“. Neki su takođe pohvalili projekat za otvaranje radnih mesta za lokalno stanovništvo.

Izveštaji sugerišu da je postignut prećutni sporazum između grada Roterdama i proizvođača brodova, koji omogućava da De Hef bude rastavljen na kratak period uz procenjenu naknadu od 100.000 evra. U slučaju da gradsko veće odbije zahtev, brodogradilište ima rezervni plan - jarbol će biti montiran na jahtu nakon što ona prođe ispod mosta. Biće zanimljivo videti šta će se dalje dešavati jer se krajnji rok koji je u avgustu približava.

Jahta Džefa Bezosa biće viša od piramida i duža od fudbalskog terena sa tri jarbola sa aluminijumskom i čeličnom konstrukcijom. Sa dužinom od 127 metara, jahta će za 20 metara biti duža od vodeće "Black Pearl" koja se smatra trenutno najvećom jahtom na svetu. Veruje se da je to ekološka jahta koja može da plovi preko Atlantika bez potrebe za gorivom i može da dostigne maksimalnu brzinu od 30 čvorova.

Prema nekoliko izveštaja, Y721 je blisko inspirisana jahtom "Black Pearl". Međutim, Bezosova superijahta je strogo čuvana tajna, a većina njenih detalja je nepoznata. Sve što se do sada zna je da se procenjuje da vredi oko 500 miliona dolara, što je čini najskupljom te vrste. Štaviše, jahta će imati heliodrom, bazen na palubi, „ambijentalni“ bioskop i mnoge druge pogodnosti.