Sunreef lansira prvih 80 eko luksuznih katamarana

Kako svet automobila nastavlja da se transformiše brzim tempom kako bi usvojio supstancijalnost i upotrebu obnovljive energije, jahting industrija polako povećava tempo za prelazak na plovidbu koja je ekološki prihvatljiva.

Još u martu 2021, poljsko brodogradilište Sunreef Yachts najavilo je svoj treći potpuno električni katamaran pod nazivom 80 Eco koji se nalazi na vrhu linije brenda ekološki prihvatljivih luksuznih jahti.

Sunreef se bavi konstrukcijom luksuznih jahti poslednjih 20 godina, a novi luksuzni katamaran opisuje kao najnapredniji na svetu, vodeće potpuno električno plovilo koje označava početak veoma važnog poglavlja za kompaniju.

Nešto više od pola godine nakon što je počela izgradnja prvog 80 Eco broda, Sunreef je konačno lansirao najsavremeniji katamaran zajedno sa objavljivanjem video snimka koji nam daje uvid u unutrašnjost jahte.

Sunreef 80 Eco meri 24 metra u dužini, što ga čini dovoljno velikim da primi do 10 gostiju u svojih pet luksuznih i dobro opremljenih kabina koje se nalaze na donjoj palubi. Glavni salon ima prostran trpezarijski sto zajedno sa velikim televizorom i dve sofe. Paluba sa ležaljkama i dodatnim sofama ima prostor za smeštaj do 16 ljudi.

Vrhunac katamarana je njegov pogonski sistem. Plovilo pokreću dva elektromotora od 180kW. Iako veličina baterije nije otkrivena, ona se puni pomoću solarnih panela Sunreef Yachts koji pokrivaju površinu od 164 kvadratnih metara.

Osnivač Sunreef Yachts, Francis Lap, rekao je: „Sunreef 80 Eco se fokusira na odgovorno jedrenje i na obnovljivu energiju. Sada kombinujemo najinovativniji sistem solarne energije u industriji sa hidrogeneracijom."