Sultan od Omana prodaje svoju veličanstvenu „plutajuću palatu“

Vrlo je malo jahti koje se zapravo mogu nazvati plutajućim palatama.

Jedan takav primer raskoši je Al Said, jedna od najvećih megajahti na svetu. Ova ekstravagantna jahta dužine 155 metara pripada vladajućoj porodici Omana, što objašnjava zašto izgleda kao plutajuća palata. Nemačko brodogradilište Lurssen isporučilo je raskošnu lepoticu 2008. godine sultanu Kabus bin Saidu, a ovaj kraljevski dragulj je prvi put došao na tržište preko BlackOrange Yachts.

Al Said jahta je trenutno u Muskatu, glavnom gradu Omana, a cena će biti dostupna na zahtev. Ovo je inače šesta najveća jahta na svetu i ne zaostaje za stilom, pogodnostima i luksuzom.  

Vlasnički apartman je izuzetno raskošan, sa prostorom za spavanje od 54 kvadratna metra i jednako dekadentnom garderobom od 44 kvadratna metra. Pored prostranog dnevnog boravka, apartman takođe uključuje kancelariju, salon i sopstveno kupatilo sa hidromasažnom kadom.

Gosti će na Al Saidu uvek biti tretirani kao plemići, jer jahta može da primi 70 gostiju u 26 kabina raspoređenih na šest paluba. Posada od 174 člana ključna je u održavanju šeste po veličini jahte na svetu koja se razmeće sa potpuno opremljenim medicinskim sobama, stomatološkom salom, brojnim prostorima za sastanke i sadržajima za zabavu, uključujući privatni bioskop.

Veliki heliodrom se nalazi na gornjoj palubi, a performanse takođe zaslužuju veliku pohvalu jer se jahta može pohvaliti maksimalnom brzinom od 22 čvora zahvaljujući dvostrukim MTU 20V 8000 M70 dizel motorima. Imajući na umu ogromnu zapreminu ove jahte, dva stabilizatora pružaju gostima dovoljno udobnosti na brodu.