Sudar titana: masivna superjahta protiv uzanog holandskog kanala

Pre nego što počnemo, moramo naglasiti da slike koje vidite nisu rezultat montaže...

Da li ste se ikada našli u situaciji koja vas je navela da nervozno pojedete sve svoje nokte? Čak i ako vam se nešto u tom maniru dogodilo, verujemo da nije bilo toliko napeto poput neverovatne scene koju opisujemo: Project 817, jahta dugačka 94 metra, sa 13.40 metara širine u svom najširem delu, provukla se kroz kanal ne mnogo veći od nje. Zapravo, kanal je širok samo 14 metara! Fotograf Tom van Osanen ostavio je čitav svet bez teksta dok je beležio fotografije broda holandskog brenda Feadship, koji je transportovan iz Kaag Island proizvodnog pogona prema Severnom moru.

Nazvana Viva, superjahta je četvrta svoje vrste koja je transportovana kroz ovo uzano vodeno telo. Posada je prekrila stranice broda tankim drvenim daskama obmotanim tkaninom kako bi zaštitili biserno beli finiš na najugroženijim delovima. Kako Van Osanen kaže: "Posmatranje transporta ovih velikih jahti prema moru uvek je impresivno i privlači veliku publiku. Neki brodovi su veći od drugih, pa je za transport potrebno više vremena. Zapravo, mnogi ljudi koji žive na ovoj teritoriji su već navikli na ovakve scene".

Ipak, izvođenje ove operacije bez greške nije nimalo lako, jer su kanali u određenim delovima tek nekoliko desetina centimetara širi od jahte - pažnja posvećena detaljima i maksimalna koncentracija nikako ne smeju izostati. "Brod je dizajniran da stane u kanal, tako da su dizajneri mogli da dodaju još po koji centimetar njenoj dužini ili širini. Maksimizovali su dizajn koristeći ograničenja mostova i kanala, što je zaista interesantno", dodaje Osanen.