Sol - održiva jahta koja "troši" sunce

Više slika

Više slika

Najnoviji član Sunreef flote je živi dokaz da održive superjahte mogu biti i vrlo luksuzne.

Prikladno nazvana po po nordijskoj boginji sunca, 80 Sunreef Power Sol jahta ima solarne panele neprimetno integrisane u njen trup i krov.

Jahta 80 Sunreef Power Eco je zvanično debitovala u SAD na Međunarodnom sajmu nautike u Fort Loderdejlu prošle nedelje. Opremljena je inovativnim „zelenim“ tehnologijama poljskog brodogradilišta koje obezbeđuju odličnu energetsku efikasnost i nultu emisiju ugljenika u moru.

Pokrivajući površinu od približno 2.000 m2, fotonaponska instalacija može da generiše do 36 kWp od sunčevih zraka stvarajući konstantno napajanje jahte. Ova ultra-tanka "solarna koža" uključuje najlakše fotonaponske sisteme na svetu, navodi Sunreef.

Zaista impresivna, a opet „zelena“ jahta opremljena je najvećim baterijama u svojoj klasi koje su 30% lakše od ostalih na tržištu. Sa proizvodnim kapacitetom od 990 kWh, sistem pokreće sve pogodnosti čamca i dva elektromotora od 360 kW. Baterije takođe omogućavaju Sol jahti da putuje do 300 nautičkih milja, bez isparenja, buke ili vibracija.

Međutim, Sol nije lišena luksuza. Četiri elegantne kabine mogu udobno da prime do osam osoba. Lagani i prozračni saloni opremljeni su modernim nameštajem, dok se eksterijer može pohvaliti trpezarijom na otvorenom, salonom i udobnim ležaljkama. Blizu krme su igračke za vodu, dok je na skoro plutajućoj terasi dobro sakriven spa bazen.

Što se tiče planova vlasnika, planiraju da provode leta na severoistoku, a zime na Bahamima i Karibima. Dakle, Sol će dobiti dovoljno sunca...

Luxury Experience