Šeherezada ipak pripada Putinu i dovoljno je pogledati njen enterijer

Bilo je mnogo nagađanja o vlasništvu nad superjahtom od 700 miliona dolara po imenu Šeherezada.

Sa sigurnošću se može reći da jahta sa šest paluba pripada Vladimiru Putinu, Rusu o kome se najviše priča na planeti.

Jahta je usidrena u brodogradilištu Italian Sea Group u Marina di Karrara i sve je veći pritisak na Italiju da je zapleni i proda za ništa manje od 700 miliona dolara u korist Ukrajinaca. Da li će se to desiti, samo će vreme pokazati, ali za sada bacamo svetlo na to kako izgledaju enterijeri Šeherezade. Da li je elegantna ili preterano ekstravagantna?  

Raskošna plutajuća palata izgleda privlačno sa dva heliodroma i nečuvenim luksuznim sadržajima. Na šest prostranih paluba nalazi se nekoliko bazena, spa centar, sauna, pozorište, plesne sale i teretana.

I ne samo to, postoji čak i bolnica koja prati Putinovo zdravstveno stanje. Neki detalji u enterijeru jahte jasno nagoveštaju da pripada Putinu, poput džudo teretane sa uramljenim slikama crnih pojaseva, knjige kao što su "The Atlas of Beauty by Mihaela Noroc", "Fashion History from the Kyoto Costume Institute" i "Photo Icons by Hans-Michael Koetzle".

Jahta ima popločani podijum za ples koji se spušta i pretvara u bazen. Jedina druga jahta koja se razmeće sličnom karakteristikom na svetu je Graceful koja takođe pripada Putinu.

Lebdeći golijat ne prestaje da impresionira. Lista pogodnosti se nastavlja sa stolom za bilijar, akvarijumom od pet metara i džinovskim televizorom koji se proteže skoro preko celog zida. U tako velikom luksuznom plovilu očigledno će se nalaziti prostrani stambeni prostori i raskošna i velika kupatila. Unutrašnjost jahte dizajnirao je Zuretti Yacht Design, koji je "preterao" sa zlatnim držačima toaletnih rolni papira i slavinama.  

„Svaka površina je od mermera ili zlata. Postoji bezbroj bazena, sauna, pozorište, plesne sale, teretana, dva heliodroma. To je kao mini-grad. Postoji čak i bolnica koja ima smisla kada čujete glasine da je Putin bolestan.Teško je progutati činjenicu da je najneverovatniji brod na svetu u vlasništvu čoveka koji namerava da bombarduje civile u Ukrajini." - rekli su dizajneri.

Govoreći o spoljašnjosti megajahte Šeherezade, postoje dva masivna heliodroma za sletanje vojnih helikoptera. Sigurnosni sistem uključuje četiri radara koji mogu da otkriju i obaraju dronove, slično jahti Solaris ruskog milijardera Romana Abramoviča.

Zanimljivo je da je cela ruska posada superjahte Šeherezade sumnjivo odvedena i zamenjena britanskom. Zvaničnici su rekli da je više od dvadesetak oficira odvedeno jer je brod vredan 700 miliona dolara privukao pažnju istražitelja koji ispituju moguće sankcije. Italijanske vlasti istražuju da li brod treba da bude zaplenjen pod sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.