Saudijskom princu zaplenjena luksuzna jahta

Više slika

Više slika

Verovali ili ne, jedan saudijski plemić je upravo ostao bez svoje jahte, jer su mu je vlasti zaplenile zbog neizmirenih dugovanja...

Plutajuća palata vredna 400 miliona dolara, Golden Odyssey, biće prodata novim vlasnicima, nakon što ju je Deutche Bank Luxembourg uspešno zaplenila zbog neizmirenih dugovanja u visini od 116 miliona dolara. Ruski oligarh, Dmitrijevič Pumpjanski istu sudbinu je doživeo sa svojom Axioma jahtom vrednom 75 miliona dolara, koja je aukcijski prodata kako bi se izmirila dugovanja u visini od 12.5 miliona prema investicionoj banci JP Morgan Chase.

Lurssen superjahta Golden Odyssey pripada Kai Marine Limited kompaniji koja je bazirana na Bermudima, a koja je inicijalno dobila zajam od banke 2013.godine, navevši superjahtu kao zalog. Nakon neuspelih uplata rata i ignorisanja poziva bankarskih službenika, banka je odlučila da zapleni jahtu. Sudeći prema pisanjima Times of Malta publikacije, sudija po imenu Spiteri Bejli, odobrio je privatnu prodaju jahte po ceni od 150 miliona dolara, uzimajući u obzir njenu trenutnu tržišnu vrednost. East Thrive Peace Limited, kompanija koja se nalazi na Britanskim Devičanskim Ostrvima, kupila je trideset šestu najveću jahtu na svetu, postavljajući rekord za najskuplju jahtu ikada prodatu u okviru ovakve aukcije na Malti.

Superjahta koja je predstavljena 2015.godine, predstavlja pravog mamuta sa dužinom od 122.8 netara, širinom od 19.8, gazom dubine 5.1 metar i zapreminom od 7.690 GT. Kao što se može i očekivati, luksuzna jahta poput ove nudi vam izobilje grandioznosti i ogromnu količinu pogodnosti. Dizajn njenog eksterijera potpisuje studio Francis Design, dok je enterijer potpisao Alberto Pinto, koji je inače glavni čovek iza enterijera jahti kao što su prethodnopomenuta Axioma, Alfa Nero i La Creole, koja je u vlasništvu porodice Guči. Golden Odyssey jahtu pokreću 2 MTU motora, što joj daje brzinu krstarenja od 11.2 čvora i maksimalnu brzinu od 21 čvora.

Ko je princ Kalid bin Sultan Al Saud kome je ova jahta zaplenjena?

Najstariji potomak pokojnog princa Sultana i Munire bint Abdulaziz bin Musaed bin Jalavi je član kuće Saud. Nekadašnji ministar odbrane diplomirao je na King Saud univerzitetu i pohađao je vojnu obuku na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst u klasi 1968. Potom, on je želeo da usavrši svoje vojne sposobnosti što ga je odvelo na koledž u Sjedinjene Američke Države, koji je pohađao u Kanzasu i Alabami. Saudijski princ dobio je master diplomu iz političkih nauka na univerzitetu Auburn 1980.godine, a zaradio je nadimak "Otac saudijskog raketnog programa", nakon što je kupio prve vođene projektile ove zemlje.

Luxury Experience