Roman Abramovič potrošio 2.2 miliona dolara kako bi natankao svoju jahtu

Roman Abramovič je upravo potrošio neverovatnih 2,2 miliona dolara da napuni gorivom svoju superjahtu vrednu 600 miliona dolara – duža od 5 fudbalskih terena, Eclipse ima protivraketne sisteme, laserski štit, dva heliodroma i sopstvenu podmornicu, između ostalog…

Ljubav ruskog oligarha Romana Abramoviča prema najdužoj jahti njegove flote, Eclipse, je sve samo ne pomračena. Sankcionisani milijarder uradio je sve što je bilo u njegovoj moći da zaštiti, održi i sačuva luksuzno plovilo od ruku vlasti. Biznismen bez novca nije se ustezao da od svojih prijatelja milijardera zatraži zajam da bi platio svoju posadu koja održava njegovu ljubimicu. Plovilo, sa dva heliodroma, podmornicom, pa čak i sistemom za detekciju projektila, usidreno je od juna 2022. u Gečeku u Turskoj.

Iako je razlog za to poprilično jednostavan – potrebno je 600 miliona dolara za tankovanje njenih rezervoara, veličina i grandioznost dve osobine zbog kojih Eclipse gde god da se pojavi, ne može proći nezapaženo. Kao jedna od najluksuznijih i najvećih megajahti na svetu, nastala kao delo nemačkog brodogradilišta Blohm + Voss, sa tonažom od 13.000t, ona dolazi sa mamutskim rezervoarima za gorivo od 1.000.000 litara.

Abramovičevo plutajuće sredstvo može da pređe do 6.000 nautičkih milja brzinom od 21 čvora pre dopunjavanja goriva. Prema eSysman Superyachts, bogati tajkun je navodno potrošio ne manje od 2,2 miliona dolara (41 milion turskih lira) na jedno punjenje goriva. Punjenje broda sa 1.000 tona goriva takođe bi trajalo najmanje od 18-24 sata u luci.

Trošenje toliko novca na jedno dolivanje goriva, posebno kada prolazi kroz finansijska iskušenja, sugeriše da bi je Abramovič uskoro mogao da odvede svoju jahtu na jedno putovanje. Cena goriva za brod kao što je Eclipse deluje astronomski visoka, ali ne zaboravimo da 60 miliona dolara godišnje košta samo održavanje ovog broda. Generalno, godišnji troškovi upravljanja i održavanja superjahte su blizu 10% njene cene, a Eclipse je zapanjujuća megajahta od 600 miliona dolara.

Šta možete dobiti po ceni jednog punjenja rezervoara megajahte Eclipse?

Abramovičeva jahta Eclipse sa kapacitetom goriva od 1.000.000 litara lako nadmašuje čak i gigantski Airbus A380. U poređenju sa tim, najvećem komercijalnom avionu na svetu potrebna je jedna trećina ili 372.800 litara goriva za rezervoar. Sa 2,2 miliona dolara, mogla bi se kupiti prekrasna vila sa 4 spavaće sobe u Los Anđelesu, dvosobni stan u srcu Menhetna ili četiri Lamborghini Aventadora. U slučaju bogatog ruskog tajkuna, to je trošak jednokratnog dopunjavanja goriva za njegov brod.

Luxury Experience