Roman Abramovič ponovo gubitnik pred sudom

Bivši vlasnik FK Čelsi Roman Abramovič suočava se sa problematičnom budućnošću nakon što je izgubio pravnu bitku za ukidanje sankcija EU…

Njegove superjahte, Solaris vredna 600 miliona dolara i Eclipse vredna 700 miliona dolara, za sada su mu i dalje nedostupne.

Ruski oligarh Roman Abramovič izgubio je mnogo u poslednjih nekoliko meseci. Doživeo je značajan pad u svom bogatstvu, izgubio svoje superjahte i nedavno je doživeo poraz u pravnom izazovu usmerenom na ukidanje sankcija Evropske Unije koje su mu nametnute nakon invazije Rusije na Ukrajinu. EU sud u Briselu odbacio je žalbe i odbio njegove zahteve za kompenzacijom. Njegova povezanost sa čeličnom kompanijom Evraz i činjenica da je ruska vlada bila odgovorna za značajan deo njenih prihoda su razlozi zašto on ne dobija pomilovanje koje je tražio.

"Opšti sud odbacuje tužbu gospodina Abramoviča, time podržavajući restriktivne mere preduzete protiv njega," sud je naveo u svojoj presudi, prema Rojtersu. "(Evropski) Savet nije pogrešio u svojoj proceni odlučujući da uključi, a zatim zadrži, ime gospodina Abramoviča na spiskovima sankcionisanih, s obzirom na njegovu ulogu u grupi Evraz i, posebno, njenoj matičnoj kompaniji."

U izdatom saopštenju navedeno je: "Gospodin Abramovič nema mogućnost da utiče na donošenje odluka bilo koje vlade, uključujući Rusiju, i na bilo koji način nije imao koristi od rata u Ukrajini. Odluka suda da održi sankcije protiv gospodina Abramoviča zasniva se isključivo na definisanju gospodina Abramoviča kao 'ruskog biznismena', što je po današnjim širokim EU propisima dovoljno da se ostane pod sankcijama, čak i ako ste samo pasivni akcionar u poslovnom sektoru koji nema veze sa ratom."

Tajkun je takođe bio sankcionisan od strane Ujedinjenog Kraljevstva, što je dovelo do događaja koji mu je promenio život: prodaje njegovog FK Čelsi. Bio je vlasnik prestižnog kluba gotovo dve decenije, a potom je klub prodat je za gotovo 5 milijardi dolara u maju 2022. godine milijarderu Todu Boeli; Abramovič nije primio prihod od prodaje. Pre rata, bogatstvo milijardera procenjeno je na 15 milijardi dolara, ali trenutno iznosi 9 milijardi dolara, prema Forbsu. Njegova imovina je zamrznuta, a neka, poput megajahti Solaris i Eclipse, usidrena su daleko u Gočeku, Turska.

Oba luksuzna plovila, procenjena na više od 1 milijarde dolara zajedno, su bila van upotrebe više od 18 meseci. Sa odbijenom žalbom, 57-godišnjak je takođe izgubio pravo na korišćenje svojih luksuznih jahti. Ove jahte za uživanje, vredne 600 miliona i 700 miliona dolara, respektivno, skupe su za održavanje, koštajući sankcionisanog biznismena najmanje 100 miliona dolara godišnje. Sa većinom svog bogatstva i imovine nedostupnim, ova situacija izgleda opterećujuće. Samo vreme će pokazati da li Abramovič može da preokrene stvari, iako nema naznaka nade u vidiku.

Luxury Experience