Ren – futuristički koncept jahte dizajniran za kinesku elitu

Studio Guido de Groot Design predstavlja futuristički koncept katamarana, nazvan Ren, osmišljen u saradnji sa Karelom Ngujenom, koji trenutno radi na Tehnološkom univerzitetu Delft u Holandiji.

Ideja projekta bila je da se osmisli koncept jahte prilagođen budućoj kineskoj eliti. Rezultat je privlačna jahta dužine 68 m sa izvanrednom širinom od 27 m. Ključna reč ovde je „kineska elita“, jer jahta mora da uključuje pogodnosti koje su namenjene milijarderima koji imaju drugačiju kulturu u odnosu na milijardere sa zapada.

Prilikom dizajniranja, tvorci jahte imali su na umu izmišljenog klijenta. Ona je 34-godišnja preduzetnica, udata je, ima dvoje dece i milijarde u banci. Pošto je dostigla vrhunac u karijeri, njeni novi ciljevi su da se više fokusira na svoju decu, pomaže društvu i provede dane opuštajući se na svojoj jahti. Superjahta će biti opremljena laboratorijama za okeanografska istraživanja, dronovima i helikopterima za spasilačke misije za pomoć u katastrofama tokom sezone tajfuna.

Uz posao koji se obavlja na jahti, opuštanje i predah su takođe neophodni. Posebna wellness paluba, klub na plaži, pa čak i bašta će pružiti relaksaciju na otvorenom moru. Imajući na umu kinesku kulturu, Karel Ngujen je opremio Ren jahtu velikom kuhinjom da bi naglasio važnost hrane u Kini. U poređenju sa drugim jahtama, Ren ima manje prostora i aktivnosti na otvorenom, jer Kinezi izbegavaju previše izlaganja suncu, dok su privatni i javni prostori idealno locirani po principu Feng-Šuija.

Među ostalim značajnim karakteristikama na elegantnom Ren katamaranu je smeštaj za deset gostiju i 40 članova posade. Veliki prostori za zabavu bi omogućili da trpezarija ugosti 40 gostiju, dok bi se na večernjem prijemu uz piće taj broj povećao na 100.  

Zahvaljujući 2 dizel-električna pogonska sistema i 4 generatora, Ren može da se kreće kao potpuno električna jahta u zaštićenim područjima. Jahta je za sada koncept, ali verujemo da će uskoro biti izgrađena i da će oduševiti bogate Kineze.

Luxury Experience