Potpuno električni luksuzni "kruzer" Capoforte

Više slika

Više slika

U svetu koji sve više naginje ekološkim načinima transporta, italijansko brodogradilište Capoforte nije izuzetak.

Lasniranjem Capoforte SQ240i, kompanija je napravila impresivan ulazak u svet električnih pogona. Ovaj model nudi fleksibilan raspored i elegantan dizajn koji obećavaju da će redefinisati pomorska iskustva.

Capoforte SQ240i, inovativni električni model i prvi te vrste renomiranog italijanskog brenda Capoforte Boats, kreirao je dizajner Kristijan Grande. Za manje od dve godine od svog debija, postavio je novi standard u električnim čamcima, osvojivši nagradu za inovaciju dizajna 2022. u kategoriji „Motorni čamci do 10 m“.

Sa dužinom od 7,38 metara i širinom od 2,46 metara, Capoforte SQ240i može udobno da primi do deset putnika. Ovaj kompaktan, ali prostran dizajn otelotvoruje novu filozofiju jedrenja fokusiranu na harmoniju i opuštanje, a ne na brzinu. Grandeov pristup dizajnu je naglasio stvaranje oblika koji dopunjuju električni pogon, podstičući spokojno i ugodno iskustvo navigacije.

„Linije ne moraju da izražavaju brzinu, ali moraju biti harmonične, usko povezane sa opuštajućom vrstom navigacije“, objasnio je Grande.

Iz inženjerske perspektive, Capoforte SQ240i koristi specifičnu vrstu laminacije dizajnirane da maksimizira efikasnost sa električnim pogonom. Široki, zaobljeni pramac čamca olakšava raspored palube usredsređen na udobnost. Trup je napravljen korišćenjem infuzione tehnologije, obezbeđujući snagu i lakoću.

„Opuštena i druželjubiva atmosfera na palubi je poboljšana izuzetno raznovrsnim rasporedom, u kojem veliki sklopivi sto može da napravi mesta za dodatni jastuk“, kaže Grande. U svojoj najnovijoj konfiguraciji, ceo pramčani deo se pretvara u sunčalište punog snopa, pružajući maksimalnu udobnost. Centralna konzola, koja podseća na elegantan nameštaj visoke tehnologije, obezbeđuje lako i bezbedno kretanje po čamcu bez preopterećenja dinamičnom estetikom.

Dizajn Capoforte SQ240i dodatno se ističe svojim estetskim izborima. Belo dno i električno plave linije izazivaju eleganciju i lakoću, simbolizujući sinergiju između električne energije i vodenog okruženja. Velika centralna paluba za sunčanje na krmi i platforma za plivanje pune širine poboljšavaju sveukupno iskustvo, čineći ga savršenim za opuštene izlete.

Capoforte SQ240i integriše dizajn sa naprednom tehnologijom, nudeći dve opcije elektromotora. Jedna opcija je Molabo ISCAD V50 elektromotor sa ravnom osovinom od 50 kW, težak samo 45 kg. Ovaj motor se može pohvaliti visokim performansama i efikasnom upotrebom baterije, zahvaljujući besprekornoj integraciji motora i kontrolera u jednu jedinicu. Niskonaponske (48V) komponente obezbeđuju preko 95% efikasnosti sistema u optimalnim uslovima, pojednostavljujući integraciju i održavanje eliminišući potrebu za visokonaponskim bezbednosnim merama.

Alternativno, Yamaha HARMO vanbrodski pogonski sistem obezbeđuje motor od 3.7kW sa tehnologijom pogona na obodu, pružajući visoko efikasan pogon u poređenju sa konvencionalnim propelerima. Ovaj sistem omogućava lako manevrisanje u skučenim prostorima i ima funkciju nagiba za podizanje motora iz vode kada se ne koristi, osiguravajući pogodnost i sigurnost.

Capoforte SQ240i je svedočanstvo uzbudljivih mogućnosti električnog pogona u svetu mora. On obuhvata harmoničnu fuziju tehnologije, dizajna i održive snage, nudeći entuzijastima pomorstva ekološki prihvatljivu opciju bez ugrožavanja performansi ili udobnosti. Sa SQ240i, Capoforte zaista usmerava put ka zelenijoj budućnosti nautike.

Luxury Experience