Održivost, nauka i luksuz kao idealan spoj

Uglađeni skandinavski dizajn, Rolls Royce motor, prostrani apartmani i intrigantne naučne aktivnosti, samo su neki od detalja novog broda, MS Roald Amundsen…

Norveška kompanija, Hurtigruten, želi da unese promene u industrije krstarenja, predstavljajući svoj novi hibridni brod za ekspedicije, MS Roald Amundsen – prvi na svetu koji koristi pakovanje baterija, zajedno sa dizelom sa niskim sadržajem sumpora kao svoj pogon. Amundsen trenutno jedri niz obalu Čilea tokom svoje devičanske ekspedicije prema Antarktiku, sa 450 gostiju ma palubama, nadajući se da će ova avantura inspirisati druge pripadnike industrije nautike i navesti ih da promisle i uvedu promene u svojim dizajnima i pitanjima održivosti.

Očaravajući MS Roald Amundsen brod kreiran je sa najboljim detaljima klasičnog skandinavskog dizajna na svih svojih jedanaest paluba i u svojih 265 kabina. Akcenti drveta breze, kamene pločice i udobni minimalistički komadi nameštaja koje je odabrao švedski Tillberg Design studio inkorporirani su unutar prostranih soba i apartmana, dok su kupatila dobila podove sa grejanjem i veličanstvene prozore.

U atrijumu, goste će pozdraviti masivni LED ekran u visini sedam spratova, koji će prikazivati slike sa Hurtigruten ekspedicija. Sedamsto originalnih slika raštrkano je po čitavoj površini broda, a odabrala ih je lično kraljica Norveške, u saradnji sa svojom fondacijom za mlade umetnike. U samom jezgru ovog broda nalazi se naučni centar, odnosno visoko tehnološki prostor gde naučnici drže predavanja i proučavaju vodu Antarktika, kao i uzorke planktona, zajedno sa gostima.

Uglađeni dizajn ovog broda nije čisto estetski tako osmišljen, već je deo incijative samoodrživosti. Pored revolucionarnih hibridnih baterija, koje za oko dvadeset procenata smanjuju CO2 emisije, ovaj brod ima eksterijer koji seče talase bez mnogo muke, a koji je delo Espena Oina, jednog od najslavnijih nautičkih dizajnera sveta. Za hlađenje Rolls Royce motora koristi se voda, koja se na taj način greje i koristi za higijenske potrebe, đakuzi, saune i infiniti bazen.

Hurtigruten je takođe prvi kruzer koji je zabranio upotrebu jednokratnih plastičnih predmeta, pa će gosti u svojim sobama i kupatilima naići na dopunjive varijante i flašice od aluminijuma koje mogu poneti sa sobom tokom ekskurzija. Prema navodima, ovaj brend ima u planu da osveži čitavu svoju flotu istim čistim i modernim dizajnom, uz održive elemente, do kraja 2021.godine.