Nevidljiva superjahta u kojoj slavne ličnosti i oligarsi mogu da putuju u najvećoj tajnosti

Superjahta obavijena velom tajne? Ukoliko biste pitali milijardere, verujemo da im bar jednom u životu ne bi smetalo da stanu u red kako bi se dočepali ove jahte.

Italijanski dizajnerski studio Jozeph Forakis je predstavio predloge za prvu 3D štampanu superjahtu na svetu. Predviđena za lansiranje 2030. godine, PEGASUS je futuristička jahta sa nultom emisijom koja je „nevidljiva i po dizajnu i po svom uticaju na životnu sredinu“.

„PEGASUS je začeta na plaži na ostrvu Kufonisi u Grčkoj. Bio sam inspirisan da stvorim jahtu što bliže moru i prirodi, sačinjenu od oblaka koji lebde iznad vodene linije“, kaže Forakis. „Želeo sam da odam počast prirodi tako što će se jahta stapati sa njom postajući praktično nevidljiva.“ Ovaj cilj za „nevidljivost“ naterao je Forakisa da razvije pravu jahtu sa nultim emisijama. Zajedno sa svojim timom koristio je napredne tehnologije (postojeće i trenutno u razvoju) kako bi postigli izuzetne nivoe održivosti, dometa i strukturalnog integriteta.

Konstrukcija superjahte od 88 metara koristi 3D štampanje za kreiranje mrežastog okvira koji integriše i trup i nadgradnju. Ova jaka i lagana struktura može se proizvesti koristeći manje energije, materijala, otpada, prostora i vremena u poređenju sa konvencionalnom konstrukcijom.

PEGASUS će emitovati nulte emisije ugljenika i imaće praktično neograničen domet. Solarna energija se koristi za pretvaranje morske vode u vodonik koji se čuva duže vreme. Ugrađene ćelije pretvaraju H2 u električnu energiju koja se kratkoročno skladišti u Li-jonskim baterijama.

Dizajn eksterijera jahte uključuje nizak, linearan trup sa nagnutim pramcem i srebrno-metalnom završnom obradom, koji se stapa sa bojama i pokretima vode. Ova osnova na vodenoj liniji podržava nadgradnju sa višeslojnim, efemernim staklenim krilima koja odražavaju oblake i nebo. Okvir 3D štampane strukture plovila postaje vidljiv kroz reflektirajuće staklo pod određenim uglovima i uslovima osvetljenja.

Futuristički enterijer usredsređen je na hidroponsku baštu „Drvo života“ na više nivoa dizajniranu da obezbedi svežu hranu i prečišćavanje vazduha. Podnožje drveta izlazi iz reflektujućeg bazena na donjoj palubi i okruženo je zen vrtom za meditaciju. Drvo se proteže vertikalno kroz sva četiri nivoa i ima skulpturalno spiralno stepenište.

Pored prostranog vlasničkog apartmana sa privatnom palubom, velikim prozorima i dovoljno prirodnog svetla, preostali smeštaj će uključivati još šest kabina na glavnoj palubi, uključujući dva VIP apartmana i četiri dvokrevetna.

Jahta će nuditi tipične pogodnosti kao što su klub na plaži, đakuzi, velika vlasnička privatna paluba i prostrani balkoni. Pegasus je spremna da postane neodoljiva prednost za milijardere koji žele da plove bez ugrožavanja životne sredine.

Luxury Experience