Neostvareni san Donalda Trampa – luksuzna jahta Trump Princes II

Verovali ili ne, imućni biznismen i bivši (a možda i budući) predsednik SAD, nije uvek dobijao ono što želi...

Sa bogatstvom koje je procenjeno na skoro tri milijarde dolara tokom osamdesetih, Tramp je uveliko bio ljubitelj velikih brodova i elegantnih jahti. Kao jedan od najbogatijih ljudi na svetu tada, Tramp je 1988.godine kupio brod od sultana od Bruneja za impresivnih 20 miliona dolara, a potom ga je prodao saudijskom princu Alvalidu bin Talalu.

Ipak, 1993.godine, Tramp je angažovao špansku firmu čiji je vlasnik bio Hajme Oliver, kako bi konstruisali najveću i najlepšu jahtu na svetu, po imenu Trump Princess II. Ona je trebalo da bude remek delo dužine 420 metara, a slavni tajkun je platio čak 170.000 dolara španskoj kompaniji, iako projekat nikada nije izveden do kraja, uprkos završenim nacrtima.

Tramp je odustao zbog finansijski teškog perioda, kada su neki od njegovih hotela i kazina podneli zahteve za bankrot. Ipak, gotovo 25 godina kasnije, ova jahta i dalje izgleda relevantno i elegantno sudeći prema skicama.

Kako je izgledala jahta Trump Princess II?

Sa četiri planirane palube, Trump Princess II je trebala postati najveći, ali istovremeno i najlepši brod devedesetih godina. Sadržala je sve – od heliodroma, apartmana podeljenih nivoa, salona, bazena, đakuzija... Možemo slobodno reći da je u neku ruku predstavljala plutajući hotel sa velikom galerijom ukrašenom palmama za velika okupljanja, dok na nacrtima možemo videti raskošni glavni salon sa luksuznim enterijerom, raznovrsnim materijalima i staklenim pregradama između salona i trpezarije.

Dekadentni vlasnički apartman, koji je zauzimao dve palube, bio je osmišljen kao istinska oaza luksuza, prilagođena milijarderu koji definitivno voli da uživa u lepšoj strani života. Sa prozorima od poda do plafona njegov apartman je gledao na koktel bar, spa bazen i dnevne prostorije.

Glavna paluba Trump Princess II jahte dizajnirana je da bude otvorena i prostrana, nudeći više nego dovoljno prostora za zabavu na suncu, uključujući i heliodrom na gornjoj palubi.

Špansko brodogradilište Astilleros Espanoles, sada Navantia, blo je angažovano na konstrukciji ove jahte kada je Tramp neočekivano obavestio Hajmea Olivera o svojoj odluci da odloži finalizaciju ovog projekta. Oliver Design studio dobio je nadoknadu od 170.000 dolara za konceptualni dizajn ove jahte koja je mogla biti najlepša na svetu, samo da korporativni dugovi od 3.5 milijardi dolara i lična dugovanja u visini od 900 miliona dolara nisu prekinuli njen nastanak.

Pogledajte galeriju

Luxury Experience