Nautilus: kombinacija luksuza i bezbednosti u privatnoj podmornici

Holandski proizvođač podmornica U-Boat Work predstavio je koncept podvodne superjahte pod nazivom Nautilus tokom Sajma jahti u Monaku.

Koncept je dobio ime po izmišljenoj podmornici kapetana Nema prikazanoj u romanima Žila Verna „Dvadeset hiljada milja pod morem“ i „Misteriozno ostrvo“. Postoji dobar razlog za to - koncept superjahte Nautilus može da funkcioniše i kao jahta na vodi i kao podmornica, baš kao i mitski brod po kome je nazvana.

Prema holandskoj kompaniji, Nautilus jahta od 1.250 tona moći će da zaroni do dubine od 200 metara ispod površine i da ostane pod vodom do četiri dana. Dizel-električni Nautilus će moći da krstari brzinom od devet čvorova na površini i četiri čvora pod vodom.

Što se tiče dizajna, koncept Nautilusa se znatno razlikuje od ličnih podmornica po kojima je U-Boat Work poznat. Kada funkcioniše kao superjahta, Nautilus jahta duga 37,5 metara će imati ogromnu palubu za sunčanje sa bazenom sa slatkom vodom, barom i prostorom za sedenje. Zatim, kada Nautilus bude spreman da se transformiše u podmornicu, prostor za zabavu na otvorenom će se povući pre nego što zaroni ispod nivoa mora.

Enterijer uključuje trpezariju od 50 kvadratnih metara i dnevni boravak sa četiri masivna kružna prozora, glavnu kabinu i četiri dodatne kabine. Pored toga, ima i spavaće sobe za smeštaj do šest članova posade. Svaki otvor je u osnovi masivni prozor prečnika blizu četiri metra, koji omogućava neverovatan pogled na podvodni svet.

Iz kompanije U-Boat Work tvrde da će superjahta moći da ostane pod vodom do četiri dana. „Ljudi koji su odlučili da kupe jahtu sada će morati da razmotre da li ona može da zaroni i do 200 metara“, rekao je predsednik i osnivač U-Boat Work, Bert Houtman. „Ako more postane previše uzburkano, jednostavno zaronite i nastavite svoje putovanje u udobnosti. Sa Nautilusom, tržište jahti više nikada neće biti isto.”

Luxury Experience