Nakon dugog putovanja superjahta ruskog milijardera pristala je u Singapur

Prošlo je tačno godinu dana otkako su superjahte u ruskom vlasništvu dospele u centar pažnje.

Međutim, vesti oko veličanstvenih plutajućih palata, bilo da su u vlasništvu sankcionisanog oligarha ili ne, ne jenjavaju.

Remek-delo Dar ruskog milijardera Zijada al Manasira je jedan primer. Ova superjahta nedavno je primećena u singapurskoj marini u zalivu Kepel. Nakon putovanja od 7250 nautičkih milja tokom četiri nedelje, motorna jahta Dar pristala je u toplijim azijskim vodama. Putovanje nije organizovano da bi se izbegle vlasti ili izbegle sankcije, jer zapravo, 57-godišnji biznismen nije sankcionisan. Ovoga puta, našu pažnju nije privukao vlasnik, već sama jahta, koju detaljno istražujemo. Crno-bela lepotica je svojevremeno bila proglašena za „Najbolju novu superjahtu“ na sajmu jahti u Monaku 2018.

Oceanco superjahta vredna 175 miliona dolara je prepuna visokokvalitetnih materijala (120 različitih tkanina, 24 vrste kože i raznovrsnih umetničkih završnih obrada i stakla), dok je ogromna količina pažnje posvećena svim detaljima, a ono što je njena najbolja pogodnost sudeći po brojnim komentarima, jeste činjenica da nudi veličanstvene poglede na pučinu uz maksimalnu dozu privatnosti. Nadgradnja od crnog stakla zamisao je Luiza de Basta, dizajnera eksterijera - za izgradnju jahte bilo je potrebno 22 tone samo spoljašnjeg stakla.

Inspiracija iza Dar jahte bio je veliki predator, ajkula, i ovo nije tajna ako pažljivo pogledate eksterijer i njene linije. Inspiracija ajkulom se najbolje vidi u oblikovanim krilima, dugim bokovima trupa i jarbolu u obliku leđnog peraja. Zadivljujući enterijer delo je dizajnerke Valentine Zanier iz italijanskog studija Nuvolari Lenard. Ona je očuvala prirodnu temu uključivanjem motiva kao što su ribe, lišće, stabla masline, cvetovi i talasi. Od boje do gipsa (jato riba u venecijanskom malteru ukrašava stepenice), različiti materijali su zamenili upotrebu rezbarenog drveta.

Vlasnička paluba oduševljava ogromnim prozorima i privatnim spa bazenom. Primarni apartman punog snopa je pogodan za Džejmsa Bonda i njegovo društvo, zajedno sa đakuzijem i vodopadom, dok garderobe pariraju spavaćoj sobi po veličini. Nazvana „Project Shark“, luksuzna jahhta ima dobro opremljenu teretanu na glavnoj palubi, saunu, klub na plaži i bazen na krmi. Dar superjahta vredna 175 miliona dolara je opremljena podvodnim svetlima sa punim sistemom dinamičkog pozicioniranja i klasifikovanim integrisanim mostom.

Jahtu pokreću dva MTU motora i ona udobno krstari brzinom od 8 čvorova i dostiže maksimalnu brzinu od 20 čvorova. Na jahti može da spava 12 gostiju u sedam kabina i ima posadu od 30 članova.

Milijarder Zijad Manasir je ruski preduzetnik rođen u Jordanu. Procenjuje se da je njegova neto vrednost 1,1 milijardu dolara, a najveće bogatstvo zaradio je od svoje građevinske firme Stroigazconsulting. Tajkun rođen u Jordanu otišao je u Rusiju kao student na razmeni i pohađao Azerbejdžanski institut za naftu i hemiju. Njegov preduzetnički put počeo je još dok je bio student, kupovinom i prodajom računara i automobila. Vremenom se proširio na trgovinu žutim fosforom, drvetom i naftnim derivatima.  

Od izgradnje rezidencija za radnike Gasproma do izgradnje puteva, mostova i železnica, milijarder je prešao dug put. Manasir je takođe osnivač Manaseer Group holding kompanije koja posluje u Jordanu sa 10.000 zaposlenih i 2 milijarde dolara imovine. Pre superjahte Dar, milijarder je posedovao Heesen Yacht Celestial Hope, koja je prodata za 24 miliona dolara u novembru 2018.

Luxury Experience