Najbogatiji čovek Ukrajine gradi veličanstvenu megajahtu

Pre nego što superjahta izađe na otvoreno more, njena izrada je zaštićena velom misterije, a vlasništvo se čuva u tajnosti.

Project Luminance je 145 metara duga jahta i sjajna kreacija koja pokazuje ogroman potencijal za postizanje statusa jahte svetske klase. Reč je o projektu milijardera Rinata Ahmetova, najbogatijeg čoveka Ukrajine, otkrio je Njujork tajms. Čovek koji ima neto vrednost od 4 milijarde dolara došao je kao podrška svojoj zemlji kao nepokolebljiv pristalica ratnih napora. Ovo ga je podstaklo da ponovo razmisli o ulaganju u veličanstveni Project Luminance.

Znatan deo svog bogatstva posvetio je luksuznoj jahti koja govori o njegovoj prošlosti kao proruskog oligarha. Luminance će biti predstavljena među deset najvećih superjahti na svetu kada bude završena. Ako bi se prodala, taj novac bi mogao da se uloži u Ukraijinu koja je razorena ratom. 

Luksuzna jahta Rinata Ahmetova od 154 metara se trenutno gradi u Nemačkoj kompaniji Lurssen i trebalo bi da bude isporučena 2023. Kao što se očekuje od nemačkog brodogradilišta odgovornog za neke od najpoznatijih luksuznih jahti koje pripadaju najbogatijim Rusijima, Project Luminance se ne razlikuje, već je još luksuznija i bolja. Upoređivana je sa Moskvom, krstaricom ruske mornarice koja je nesumnjivo bila najmoćniji ratni brod.

Spektakularno luksuzno plovilo u fazi izgradnje podseća na još jednog Lurssen diva, jahtu Nord, a s obzirom na to da je Project Luminance jahta slična Šeherezadi vredne 700 miliona dolara, dobijamo prilično dobru ideju šta da očekujemo kada bude završena.

Project Luminance će se pohvaliti pomorskom arhitekturom Lurssena. Ona će biti i lepotica i zver na otvorenom moru, zajedno sa palubama od tikovine, robusnim čeličnim trupom, aluminijumskom nadgradnjom i snopom od 20 metara. Pažljiviji pogled na nove fotografije pokazuje kako tajna superjahta dobija oblik, otkrivajući kaskadne palube, izduženi pramac i obilje prostora za najveličanstvenije pogodnosti. Sa projektom Luminance koji se pridružuje floti od samo 59 motornih jahti dužih od 100 m, može se očekivati da će na jahti biti predstavljen masivni bazen, spa, trpezarijski prostori i prostori za odmor, verovatno zatvorena bašta, itd.

O Rinatu Ahmetovu:

Osnivač i predsednik kompanije System Capital Management (SCM) je najbogatiji čovek Ukrajine i 687. najbogatija osoba na svetu, sa procenjenom neto vrednošću od 4 milijarde dolara. Ahmetov je ukrajinski Roman Abramovič po pitanju bogatstva, a drugi zajednički faktor je fudbalski klub Shakhtar Donetsk. Ahmetov je jednom rekao: „Zaradio sam svoj prvi milion trgujući ugljem i potrošio novac na imovinu koju niko nije želeo da kupi. Bio je to rizik, ali vredelo je.”

Osnovao je SCM 2000. godine, a struktura danas obuhvata 500 kompanija koje zapošljavaju oko 200 hiljada ljudi. Među lepim stvarima koje poseduje je najskuplji penthaus u Londonu u One Hide Parku, kupljen za prijavljenih 213 miliona dolara uz dodatnih 120 miliona dolara potrošenih na renoviranje.