Moonflower - jahta koja se pritiskom na dugme pretvara u klub na plaži

Moonflower 72, superjahta dolazi iz novog partnerstva između milanskog dizajnerskog studija Nauta Design i brodogradilišta Wider Yachts, specijalizovanog za konstrukciju jahti sa električnim pogonom.

Moonflower 72 konceptualna jahta je opremljena sa dve preklopne terase koje se mogu pretvoriti u klub na plaži. Platforma je deo proširive krmene palube i toliko je velika da uključuje potopljeni bazen sa morskom vodom.

I ovo nije prosečna konceptualna jahta, već ju je naručio anonimni kupac i gradi se dok mi o njoj govorimo. Kompanije Nauta Design i Wider Yachts koje su kreirale jahtu, čak su dale ime klubu na plaži i nazivaju ga „Ostrvo“. Kada jahta miruje, sklopiva platforma od 120 kvadratnih metara pruža dovoljno prostora za desetak ljudi. Pored sklopive platforme, postoje četiri palube za sunčanje, a tu je i heliodrom.

Jahta je takođe pravi festival pametne tehnologije. Postoji sistem veštačke inteligencije koji proučava navike gostiju i reaguje u skladu sa tim. Na primer, kada sistem otkrije prisustvo ljudi, automatski uključuje klimu i svetla. Nasuprot tome, kada izađete iz kabine, sve će se automatski isključiti. Naravno, vlasnik uvek može da nadjača sistem i ručno promeni sve što želi, ali na ovaj način se štedi što je više moguće energije da bi se maksimizirala efikasnost na jahti.

Superjahta od 72 metra je skoro u potpunosti napravljena od aluminijuma, sa izuzetkom trupa koji je napravljen od čelika. Enterijeri su pretežno izrađeni od drveta, porcelan je koriščen za kupatila, dok je u velikoj meri korišćena i veganska koža. Što se tiče performansi, Moonflower 72 je opremljena sa dva električna generatora napajana masivnom baterijom.

Jahta razvija oko 2.500 KS i može da putuje brzinom do 12 čvorova. Nakon što je jahtu naručio anonimni kupac, ona je u izgradnji i isporuka je zakazana za 2025. godinu.

Cena, baš kao i identitet vlasnika, nije poznata. Ali na osnovu veličine i futurističke tehnologije, lako je zamisliti cenu od najmanje 200 miliona dolara.

Luxury Experience