Megajahta vladara Dubaija je bukvalno plutajući Burdž el Arab

Kada pomislimo na Dubai odmah nam na pamet padaju sve ekstravagantne stvari, jer je ovaj grad sinonim za raskoš i sjaj.

Superjahta koja je pripadala vladaru Dubaija, šeiku Mohamedu bin Rašidu Al Maktumu, bila je najveća jahta na svetu, ali su njenu veličinu zasenile jahta Eclipse Romana Abramoviča i Azzam, Kalife bin Zajeda Al Nahjana. Slično kao i druge zapanjujuće atrakcije grada, luksuzno plovilo je grad sam po sebi sa atrakcijama koje će oduševiti entuzijaste jahtinga.

Iza ove jahte krije se zabavna priča. Dubai jahta je luksuzna plutajuća palata uzimajući u obzir njenu veličinu i sve čime raspolože. Pre nego što je postala veličanstvena motorna jahta u Dubaiju, plovilo je nazvano Panhandle, Platinum i Golden Star.

Zanimljivo je da ona nije čak ni naručena za šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma. Panhandle je 1996. godine naručio princ Jefri Bolkiah, mlađi brat sultana od Bruneja, u brodogradilištu Blohm & Voss u Nemačkoj.

Radovi su počeli punim tempom u saradnji sa Lurssen Yachts sve dok Sultan nije intervenisao. Da bi se umanjile prekomerne želje njegovog brata, izgradnja Panhandle jahte je zaustavljena. Goli čelični trup i nadgradnja su ostavljeni napušteni nekoliko godina. Jahtu je kupila vlada Dubaija, koja je projekat dodelila Karamu Sadikogluu u Turskoj.

Pet godina kasnije, fantastična Dubai megajahta je osmišljena. Godine 2001. Mohamed bin Rašid Al Maktum je angažovao Platinum Yachts za dizajn enterijera, da bi viziju od 400 miliona dolara pretvorio u stvarnost.

"Vlasnik je želeo plutajući Burdž el Arab – i dobio ga je“, rekao je Kostis Antonopulos, bivši generalni direktor Platinum Yachts, koji je nadgledao izgradnju jahte u Dubaiju. Jahta je duga 162 metra i duža je od tri fudbalska terena. Sa gigantskim brodom kao što je ovaj, ne možete zanemariti ni najsitnije detalje, kao što su brojni ulazi. Od bočnih do servisnih vrata, megajahta ima dovoljno ulaza i izlaza pored stepeništa i tri lifta koji obezbeđuju da se do svake palube i sobe može doći vrlo lako.

Bazen od 10 metara sa dva đakuzija je vizija koja uključuje vodopad koji se nalazi iza glavne palube. Upadljivi ručno rađeni mozaici ukrašavaju područje bazena, u skladu sa slikovitom lepotom Persijskog zaliva gde brod plovi. Luksuzna jahta vredna 400 miliona dolara ima i heliodrom, dok se enterijer može pohvaliti neviđenim detaljima dekoracije koristeći zlatni list, mermer, oniks, lapis lazuli i malahit. Nepotrebno je reći da ovi skupi i vrhunski materijali daju najimpresivnije rezultate.

Što se tiče smeštaja, jahta „Dubai“ ima određeni prostor za posadu koji može da primi 115 ljudi.

Prostor za goste obuhvata fantastičnih 50 apartmana, dok VIP zona na petoj palubi ima tri apartmana. Vrhunac broda je nesumnjivo raskošan prostor vlasnika kojem se pristupa privatnim liftom, a on u potpunosti zauzima dva gornja nivoa. Vlasnički apartman takođe ima direktan pristup i sa helikopterske platforme. Dubai jahtu pokreću četiri MTU 20V 1163TB93 motora. Sa ogromnim rezervoarima od 1,2 miliona litara, Dubai može da pređe 8.500 nautičkih milja.

Jahta Dubai je podeljena na različite zone - posada, gosti, privatne palube vlasnika i društveni deo sa različitim salonima, uključujući tradicionalnu sobu “Majilis”. Sama trpezarija može da ugosti čak 90 gostiju istovremeno. Izvanredne karakteristike luksuzne superjahte uključuju diskoteku, teren za skvoš i izvanredne bezbednosne karakteristike.

Imajući na umu VIP vlasnika, bezbednost je bila najvažnija. Boat International je otkrio: „Zamolio sam firmu za kompjutersko obezbeđenje da hakuje mrežu jahte. Dok smo mislili da imamo veoma sigurnu jahtu, momci su je hakovali za 30 minuta! Naravno, redizajnirali smo obezbeđenje“, naveo je Antonopulos.  

O šeiku Mohamedu bin Rašidu Al Maktumu, vlasniku jahte:

Sadašnji potpredsednik i premijer UAE je primer ekstravagancije i čistog luksuza. Od posedovanja desetak luksuznih vila, flote privatnih aviona i ove superjahte vredne 400 miliona dolara, milijarder najveći deo prihoda ostvaruje od nekretnina. Prema analizima iz 2021. godine, šeik Muhamed je jedan od najvećih zemljoposednika u Velikoj Britaniji, koji poseduje više od 100.000 hektara.

Apsolutni vladar Dubaija gaji veliku ljubav prema konjima i poseduje 400 njih. Kraljevski odmori su normalan deo života, a porodica je jednom potrošila 850.000 dolara na letnji odmor u Italiji. Hotelski račun za njihov odmor u Grčkoj bio je 311.000 dolara, a svet nastavlja da buni i činjenica od neverovatnih 3 miliona dolara potrošenih na jagode samo za jedno leto. Veruje se da šeik Mohamed poseduje imovinu vrednu 14 milijardi dolara. Pored jahte u Dubaiju, šeik Mohamed takođe poseduje još jednu ličnu jahtu, Alloya.