Luksuzna jahta koja privlači pažnju gde god da se nađe

Slavni brod koji je bio zvezda filma Point Break, sada može biti vaš po ceni od 6.8 miliona dolara…

Ovu veličanstvenu jahtu možete voleti ili mrzeti, ali kada se radi o njenim veličanstvenim linijama, možemo se složiti da kompromisi nisu pravljeni. Ocean Emerald nas oduševljava svojom čelično sivom superstrukturom, neobičnom linijom krova koja se spušta prema pramcu i brojnim drugim detaljima zbog kojih mami našu pažnju, bilo da se nalazi u vodama Sen Tropea, St. Barta ili Kaprija.

Kada je prvi put lansirana 2009.godine, ona je jednostavno prkosila konvencijama, kršeći skoro sva pravila istovremeno. Ipak, njen dizajner, legendardni britanski arhitekta Lord Norman Foster, upravo to je i želeo da postigne. Sa svojih osamdeset pet godina, Foster ne želi da se bavi trivijalnim i uobičajenim stvarima.

“Kao arhitekta, morate dizajnirati za sadašnjost, biti svesni prošlosti, ali i budućnosti koja je u svojoj esenciji nepoznata”, izjavio je Foster. Ocean Emerald svakako nije bila prva jahta koja je dobila njegov potpis, ali je bez sumnje najkontroverznija. Konstruisana od strane Rodriguez Yachts, Ocean Emerald je dobila aluminijumski trup i laganu kompozitnu superstrukturu. Nju napaja par Caterpillar dizel motora sa 1.400 konjskih snaga, koji joj daju maksimalnu brzinu od 18 čvorova, uz brzinu krstarenja od 14 čvorova.

Glavne osobine ove jahte uključuju prozore od poda do plafona, ogromne palube namenjene zabavi i tri nivoa povezana stepeništem od tikovine, koja gostima daju dovoljno fizičke aktivnosti. Pored toga, jahta nudi dovoljno mesta za 10 osoba u pet kabina, sa odvojenim prostorom za posadu od devet članova. Prostrani vlasnički apartman na glavnoj palubi nalazi se u prednjem delu jahte, nudeći neverovatan pogled na pučinu.

Ocean Emerald zapravo predstavlja jedan od tri identična dizajna konstruisana između 2009. i 2010.godine za program deljenog vlasništva, nazvan YachtPlus. Ideja koja stoji iza ovog programa bila je sledeća: klijent može kupiti osminu broda, što će mu garantovati 30 noćenja na godišnjem nivou. Brod bi bio podeljen između Mediterana i Kariba, a u ponudi su bile Ocean Emerald, Ocean Pearl i Ocean Sapphire varijante. Lord Foster je bio jedan od originalnih investitora, ali je na kraju projekat propao, pa su jahte dobile nove vlasnike. Pre sedam godina, Ocean Emerald je dospela u ruke britanskog biznismena, Najdžela Plasketa, koji je preselio na Tajland. On svake godine iznajmljuje svoju jahtu tokom perioda od 10 nedelja, naplaćujući 113.000 dolara za sedam dana.

Ukoliko vam Ocean Emerald jahta deluje poznato, nemojte biti zbunjeni – verovatno ste je videli u slavnim filmvima. Pre nego što je Plasket kupio, jahta je debitovala u akcionom trileru Point Break, sa Kijanu Rivsom i Patrikom Svejzijem u glavnim ulogama.

Koja je sudbina sada čeka, ostaje da vidimo.