Luka Valebona predstavlja novu koncept jahtu - Gravity

Italijanski arhitekta i dizajner jahti, Luka Valebona, predstavio je neverovatni koncept aluminijumske superjahte, nazvan Gravitx…

Sa asimetričnim osobinama dizajna, veličanstvena motorna jahta dužine 62 metra, asocira nas pomalo na prethodni koncept Valebone, TLV62, koji je specijalno dizajniran za italijansko brodogradilište, Tanko Yachts.

Gravity ima sportski dizajn, dok je u isto vreme uglađen i elegantan, a zbog svoje funkcionalnosti, on će lako poboljšati upotrebu prostora. Superjahta će ponuditi veličanstvene prostore na otvorenom, sa nekoliko prostora za opuštanje na sunčanoj i donjoj palubi, zajedno sa pramcem, dok je njen deo takođe i heliodrom, uz prostranu tendersku garažu, koja je dovoljno velika za tender od 8.5 i 6 metara, zajedno sa četiri džetskija.

Gravity jahta će imati prostora za 14 putnika u šest VIP, twin ili duplih kabina, uz vlasničku kabinu koja nudi maksimalnu privatnost. Jahta će takođe posedovati udobne salone na donjoj, glavnoj i gornjoj palubi, dok će posada imati odvojenih osam kabina i prostore za odmor na raspolaganju. Ono što je posebno interesantno je činjenica da je trpezarija za posadu smeštena na prednjem delu glavne palube, umesto tradicionalne pozicije na donjoj palubi.

Generalno gledano, dizajn enterijera ove jahte fokusira se na vertikalne i horizontalne linije, prenoseći uglađeni dizajn eksterijera unutra. Kuhinja je još jedna ključna osobina ove jahte, sa velikim prozorima sa jedne strane, koji gostima daju priliku da posmatraju kuvara dok priprema njihove obroke.

Luka Valebona osmislio je ovu jahtu sa dva Caterpillar 3512 motora, koji odgovoraju svim IMO III zahtevima. Gravity jahta će imati brzinu krstarenja od 14 čvorova, dok joj je maksimalna brzina procenjena na 16 čvorova. Prema navodima, mogla bi da dostigne opseg od 4.500 nautičkih milja, pri prosečnoj brzini od 12 čvorova.