Krstarenje jahtom Njord kreirano je samo za milionere

Predstavljamo vam Njord, superjahtu sa dizajnerskim rezidencijama, sopstvenom podmornicom, teniskim terenom u punoj veličini, vinskim podrumima i sobama za sir!

Renoviranje Njord, najveće privatne jahte na svetu, donedavno poznate kao The World, privodi se kraju na evropskim dokovima. Ovo je luksuzni brod za krstarenje sa privatnim stanovima u vlasništvu veoma bogatih ljudi. Sa svim pogodnostima koje možete zamisliti na jahti, kao što je prvi teniski teren u punoj veličini na moru, staza za trčanje i poligon za vožnju, koncept luksuznog putovanja morem bio je hrabriji i spektakularniji od dosadašnjih projekata superjahti. The Word je funkcionisao kao kondominijum za krstarenje: rute koje su se stalno menjale bile su izabrane dogovorom između putnika (stanara) i kapetana. Kada je brod izgrađen pre 20 godina, na brodu su bile i privatne rezidencije i iznajmljene sobe. Ali, ubrzo su vlasnici stanova bili nezadovoljni zbog stalnog priliva stranaca koji idu na jednonedeljna ili dvonedeljna krstarenja i lutaju po zajedničkim prostorijama. Godinu i po dana kasnije, vlasnici The World rezidencija su se udružili, kupili hotelske sobe i preuredili jahtu u privatni stambeni brod.

Pa šta će nova jahta ponuditi milionerima nakon rekonstrukcije?

Dok je The World više ličio na brod za krstarenje, Njord je dizajnirana i izgrađena kao superjahta i dolazi u standardnim završnim obradama za superjahte – čak je dobila i klasifikaciju motornih jahti. Postala je za trećinu duža, a sada ima manje rezidencija na brodu - sve sa prostranim terasama, uključujući 14 dupleks penthausa. Ako su cene rezidencija u The World bile oko 3 miliona dolara, onda je početna cena nekretnine na brodu Njord od 8 miliona evra.

Pored šest restorana i spa centra, superjahta ima dve podmornice, dve platforme za sletanje i helikopter za odvođenje putnika do udaljenih glečera i drugih nepristupačnih mesta, plažu sa bazenom koji se pričvršćuje na krmu, katamaran, jedrilice, kajake i opremu za pecanje.

Svaka od potpuno opremljenih rezidencija je dizajnirana i "prilagođena" za svakog kupca: vlasnik može odrediti stvari koje su mu potrebne na brodu da bi se zaista osećao kao kod kuće. Za ovo je kompanija angažovala renomirane dizajnere enterijera Žan Mišel Gatija i Frančesku Muciju.

„Moje prvo pitanje ljudima koji kupuju rezidenciju na ovoj jahti je šta je za vas dom? Da li volite da se zabavljate? Da li vam je potrebna privatnost? Ponekad pitam kakve automobile voze kupci, često mi pomaže da bolje razumem njihov karakter“, kaže Žan-Mišel Gati. Prema rečima dizajnera, mnogi budući stanari će u rezidenciju doneti kolekcije umetnosti, vina, obuće i nakita - stvari koje će jahtu učiniti pravim domom. Stoga projekat uključuje vinske podrume, sobe za sireve, privatne teretane i 15-metarske bazene.

Privatnost i bezbednost su važan deo projekta, tako da superjahta ima posebne prostorije opremljene gadžetima, poput Džejmsa Bonda. „Naši bezbednosni protokoli su veoma strogi i najvišeg standarda. Posada jahte skenira vazdušni i morski prostor u radijusu od deset milja“, kaže Aleks Apson, koji prodaje stanove.

Jahta ima napredni protokol o pandemiji, a svako ko treba da se samoizoluje može to lako učiniti u svom domu. Svaka rezidencija ima mali servisni ulaz u kuhinji, tako da se hrana i lekovi mogu dostavljati beskontaktno.

Itinereri se određuju dve do tri godine unapred, a kao i u projektu The World, svi stanari uključeni su u planiranje putovanja. U bliskoj budućnosti jahta će ploviti na ruti - Antarktik, Azori i Madagaskar. Za razliku od broda za krstarenje, Njord neće ostati na destinaciji jednu ili dve noći. Stajanja će biti duža (do deset dana) kako bi putnici mogli istinski da upoznaju kraj, njegovu kulturu i istoriju.

„Dobijanje pravog sastava je jedan od naših najvećih izazova. Mogli bismo u potpunosti da prodamo rezidenciju Amerikancima, ali želimo da se ljudi iz celog sveta sastaju na brodu. Možemo sebi priuštiti da suzimo listu na najpogodnije istomišljenike. Svako treba da bude osoba na koju biste želeli da naletite u baru, na ručak ili na sastanku“, kaže Aleks Apson.

Jahta će imati punu okeanografsku laboratoriju koju vode naučnici koji prate temperaturu i kvalitet vode. Oni će skenirati dno okeana i koristiti dronove za merenje kvaliteta vazduha, a svi rezultati će biti podeljeni sa naučnom zajednicom.

Luxury Experience