Da li je ovo Putinova tajna superjahta?

Evropske vlasti se bore da pronađu vlasnika ove jahte koja ima dva heliodroma, veliki bazen i četiri fantastične palube.

Dok govorimo o Rusima i njihovim omiljenim luksuznim igračkama, superjahtama, kako da ostavimo na stranu Rusa o kome se trenutno najviše govori i njegovoj superjahti o kojoj se spekuliše? Dvanaesta najveća jahta na svetu, Lursenova "luksuzna igračka" od 140 metara, po imenu Šeherezada, vredna skoro 700 miliona dolara, verovatno pripada samom Vladimiru Putinu.

Šeherezada, usidrena u brodogradilištu Italian Sea Group u Marina di Karara u Italiji, pod strogom je zaštitom, što implicira da pripada ruskom predsedniku. Britanski kapetan broda, Gaj Benet-Pirs je odbio da identifikuje vlasnika Šeherezade, pozivajući se na striktan sporazum o neotkrivanju podataka i ne isključuje da je vlasnik Rus.

Enterijer jahte dizajnirao je Zuretti Yacht Design. Vrlo je masivna i luksuzna, što znači da ima dovoljno prostora za vrhunske pogodnosti. Megajahta može da ugosti čak 18 gostiju i posadu od 40 unutar broda koji je, bez sumnje, luksuzan i moderan, iako nema mnogo slika na kojima možemo videti enterijer. Eksterijer koji je uradio Espen Oeino odiše aluminijumskom nadgradnjom na četiri palube, velikim bazenom, bioskopom i nekoliko zabavnih prostorija pored istaknutog kluba na plaži. Među visokotehnološkim bezbednosnim sistemima je sistem za rušenje dronova koji obezbeđuje maksimalnu privatnost.

Govoreći o performansama, MTU motori od 8770 KS pokreću Šeherezadu i pružaju maksimalnu brzinu od 21 čvor i brzinu krstarenja od 17 čvorova, dok se puni domet Šeherezade procenjuje na 7000 nautičkih milja.

Postoji i pretpostavka da je vlasnik ove raskošne jahte milijarder sa Bliskog Istoka.