Kanadski milijarder Džon Risli dobija jednu od najvećih i najinovativnijih jahti na svetu

Projekat brodogradilišta Lurssen, jahta „Icecap“ vredna 350 miliona dolara je prvi put primećena u svom sjaju u brodogradilištu Peene-Werft u Nemačkoj.

Icecap je već stekla svojevrsnu reputaciju otkako je kompanija Moran Yacht & Ship objavila da je prodata tajnom kupcu 2018. Icecap je postala popularna ne samo zbog svoje visoke cene, već je takođe reklamirana kao jedna od najvećih i najinovativnijih jahti na svetu. Izvan suvog doka, ova luksuzna istraživačka jahta je na dobrom putu ka isporuci 2023. i postaje jahta na koju treba obratiti pažnju.

Šta je čini tako posebnom?

Luksuzna jahta je u vlasništvu kanadskog milijardera Džona Kartera Rislija, osnivača kompanije Clearwater Seafoods. Ipak, najviše će biti poznata po svojim performansama. Lurssen jahta od 107 metara ima čelični trup i aluminijumsku nadgradnju. Bez ikakve sumnje, Icecap je jedna od najnaprednijih motornih jahti ikada napravljenih, koja se razmeće najsavremenijom tehnologijom za uštedu energije, grejanjem i hlađenjem sa dizel-električnim pogonskim paketom. Takođe sadrži velike baterije za pokretanje hotelskih funkcija.

Masivna jahta ima pet paluba za smeštaj 20 gostiju u 10 kabina. Među ključnim karakteristikama Icecap jahte je velika krmena paluba sa heliodromom koji spušta avion u skladište. Vlasnik je strastveni ljubitelj pecanja tako da jahta ima dosta prostora za skladištenje sve vrste opreme.

Glavna paluba jahte je opremljena infinity bazenom okruženim ležaljkama. Gornja paluba na krmi, pored heliodroma, uključuje i salon na otvorenom koji je izložen suncu. Icecap se može pohvaliti obiljem otvorenog prostora za ručavanje i odmor. Prednja paluba je opremljena sedištima, đakuzijem i jastučićima za sunčanje odakle se pruža predivan pogled.

O Džonu Rizliju:

Kanadski milijarder poseduje Clearwater Fine Foods, međunarodnu korporaciju koja je jedan od najvećih svetskih dobavljača morske hrane. Biznismen oseća duboko ukorenjenu vezu sa morem koja se manifestuje kroz njegov posao i njegovu strast prema čamcima i jedrenju. Pored superjahte Icecap, milijarder poseduje jedrilicu Royal Huisman Meteor i megajahtu Northern Star, vrednu 170 miliona dolara. Risli je aktivni filantrop koji je donirao 25 miliona dolara projektu istraživanja okeana na Univerzitetu Dalhousie u Halifaksu.

Pored impresivne kolekcije jahti i jedrilica Risli ima kuću u Škotskoj od 3200 kvadratnih metara sa pogledom na Atlantski okean i prostire se na imanju od 91 hektar. Nakon kupovine, Risli je dodao još 210 hektara svom imanju.

Luxury Experience