Kako je ratni brod holandske mornarice postao superjahta Yas inspirisana delfinima

Da li pomorski ratni brod može izgledati kao luksuzna superjahta, posebno u pogledu dizajna, funkcionalnosti i pogodnosti?

Možda zvuči neverovatno, ali postoje izuzetno talentovani ljudi u industriji izgradnje jahti koji su izveli naizgled nemoguć zadatak i pretvorili pomorski brod u zadivljujuću superjahtu. Najneverovatniji primer teške konverzije je Motoryacht Yas, jedna od najvećih luksuznih superjahti na svetu. Eksterijer jahte za razonodu inspirisan delfinima je toliko jedinstven da odmah privlači pažnju gde god da krene.

Međutim, bićete iznenađeni kada saznate da je Motoryacht Yas prvobitno isporučena 1978. godine kao pomorska fregata pod nazivom HNLMS Piet Hein. Nazvana po holandskom pomorskom heroju Pitu Pieterzonu Hajnu, pomorska fregata je bila u službi Kraljevske holandske mornarice od 1981. do 1998. Nakon što je povučena iz upotrebe 1998. godine, prodata je Ratnoj mornarici Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde je preimenovana u Al Emirat i ostala sa vojskom UAE još jednu deceniju. Nakon što je zauvek oslobođena pomorske dužnosti, fregata je preuzeta od strane šeika Hamdana bin Zajed Al Nahjana. Doneta je odluka da se pomorska fregata pretvori u privatnu jahtu pod kodnim imenom Swift 141.

Zadatak transformacije ratnog broda u prelepu luksuznu jahtu dobio je francuski dizajner Žak Pjeržan iz kompanije Pierrejean Design Studio, koji je predložio eksterijer inspirisan delfinima. Najznačajnija stvar u vezi sa dizajnom je upotreba stakla na nadgradnji, što daje jahti jedinstven izgled.

Lansirana 2011. godine, Motoryacht Yas je izgrađena u brodogradilištu ADM iz Abu Dabija. Sa ukupnom dužinom od 141 metar, Yas je jedna od najvećih superjahti na svetu. Izgrađena je sa čeličnim trupom i kompozitnom nadgradnjom i prelepim palubama od tikovine.

Yas ima dovoljno prostora da udobno primi najviše 60 gostiju, zajedno sa posadom. U pogledu pogodnosti, zadivljujuća superjahta ima automatsku krmenu platformu, otvoreni bazen i spa centar, heliodrom, audio-vizuelni sistem za zabavu, veliku garažu za igračke i vrata od ugljeničnih vlakana koja funkcionišu kao platforma za ukrcavanje ili plivanje.

Jahtu pokreće par modernih MTU dizel motora koji zajedno isporučuju 21.000 KS i mogu da pokreću brod do maksimalne brzine od 26 čvorova.

Nakon što je u leto 2019. završila obilazak Baltičkog mora, Yas je posetila Lurssen u Hamburgu radi rekonstrukcije. Na jahti je izbio i manji požar tokom remonta, koji je brzo stavljen pod kontrolu, a nakon što je remont završen, Yas je ponovo isporučena 2021.

Šeik Hamdan bin Zajed Al Nahjan – milijarder, vlasnik superjahte Yas

Šeik Hamdan je četvrti sin pokojnog emira Abu Dabija. Rođen 1963. godine, emiratski kraljević i političar je ranije bio zamenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je član porodice House of Nahyan, koja poseduje oko 6% rezervi nafte širom sveta, zajedno sa ulaganjima u neke od najistaknutijih međunarodnih kompanija. Njegova neto vrednost procenjuje se na milijardu dolara. Pored Yas jahte, šeik Hamdan je takođe vlasnik Azzama, najveće jahte na svetu.

Luxury Experience