Jahta sa neverovatnom podvodnom ložom

Retko je kada je superjahta veličine fudbalskog terena „eterična“, ali Bannenberg & Rowell su možda upravo kreirali izuzetak od pravila.

Londonski studio predstavio je novi brod od 367 stopa koji obećava prozračnu lakoću neobičnu za plovilo takvih proporcija. Koncept, poznat kao Kappa, ima staklene delove „protkane“ strukturnim elementima, koji, zajedno sa osećajem otvorenosti i prozirnosti, stvaraju „fluidne“ oblike. Studio kaže da ovo brodu daje „eteričan izgled“ koji opovrgava njegovu visinu i veličinu.

„Iako su neki od naših nedavnih dizajna zamišljeni kao jahte za posthedonističko doba, ovo verovatno ne bi baš prešlo u tu kategoriju“, rekao je vođa studija Diki Banenberg. „Kappa je besramno smela, sa ekspanzivnim spoljnim prostorima, glomaznom arhitekturom i gotovo egzoskeletnom prednjom palubom.“

Studio je takođe uključio karakteristike koje se stapaju sa okolnim morem kako bi onima na brodu pružili osećaj povezanosti sa vodom. Glavni ukras čitave priče je „amfi-salon“, koji se nalazi ispod palube i smatra se „podvodnom galerijom“ gde pomorci mogu uroniti u morski svet. U međuvremenu, paluba plaže ima staklenu krmenu stranu koja omogućava beskonačnom bazenu da se besprekorno stapa sa okeanom.

Još jedna istaknuta karakteristika dizajna je ptičje gnezdo na pramcu superjahte. Umesto jedne čvrste palube, podeljena je na mnogo različitih uzvišenja. „Ostrvo“ na vrhu pramca ima sto za ručavanje na otvorenom i povezano je sa glavnom palubom mostom koji je ujedno i kran za dva dolenavedena tendera. Inače, brod ima klub na plaži i teretanu na donjoj palubi, dva dodatna bazena, heliodrom, skladište za dva jet-skija i opremu za ronjenje.

Što se tiče pogona, Banenberg kaže da bi superjahta mogla ići konvencionalno na dizel, ali je verovatnije da će biti opremljena hibridnom instalacijom. Kappa takođe poseduje oštri luk koji joj pomaže da efikasno seče morske talase.