Jahta inspirisana Ajrton Senom

Linija superjahti inspirisana svetom Formule 1 zvuči nam kao pravi san, ali je postala deo stvarnosti zahvaljujući ISA Yachts brodogradilištu...

Kompanija iz Italije, kojom upravlja Palombo Superyachts, upravo je najavila trio uglađenih, sportskih brodova, koji su inspirisani automobilskim dizajnom. Nova Ayrton linija nazvana je po čuvenom brazilskom vozaču trka, Ajrtonu Seni da Silvi, koji je odneo pehar u četrdeset jednoj Formula 1 trci i pobedio na tri svetska šampionata pre svoje smrti 1994.godine. Linija se sastoji od tri modela, uključujući brodove dužine 50, 63 i 70 metara, koji obećavaju da će biti opaki i neustrašivi, baš kao i njihov imenjak.

Sa eksterijerima i enterijerima koji su nastali kao delo Enrika Gobija iz Team for Design, trio brodova dobio je isprobani nautički inžinjering Palumbo brenda, sa velikim volumenima u poređenju sa njihovim konkurentima, uz uzvišeni stil.

Ayrton 63 jahta predstavljena je prva, a dobila je oštre linije i agresivni profil poput Seninih McLaren automobila, zajedno sa čeličnim trupom i aluminijumskom superstrukturom. Takođe, ona je dobila prefinjeni 1.200 GT enterijer sa prozorima od poda do plafona na svim palubama, zarad što boljeg prodora prirodne svetlosti i vrhunskog ambijenta. Prostrani brod može primiti do 12 gostiju u četiri duple kabine na donjoj palubi, VIP kabini i vlasničkom apartmanu na glavnoj. Posada dobija devet privatnih kabina, u kojima može biti smešteno do petnaest osoba.

Kada se radi o pogodnostima, superjahta je dobila veličanstveni beach klub na donjoj palubi, za koji ISA Yachts tvrde da je najveći u svojoj klasi. Pored toga, u krmenom delu ima veličanstvene staklene zidove akcentovane kaskadnim vodopadima, koji se slivaju u bazen ispod. Flydeck paluba opremljena je teretanom i đakuzijem, uz dva dodatna prostora za sedenje i tenderskim garažama.

Ovu jahtu će pokretati dva Caterpillar 3512 C motora sa 1.800 konja, koji će joj obezbediti maksimalnu brzinu od 17.5 čvorova, odnosno brzinu krstarenja od 15. To svakako nije brzina pogodna za Formulu 1, ali je svakako impresivna.

Detalji o druge dve superjahte iz Ayrton asortimana biće predstavljeni uskoro, a nadamo se da će uspeti da doskoče veličanstvu imena koje nose.