Hakeri napali brodogradilište Lurssen

Prema navodima medija, hakeri su napali brodogradilište Lurssen, najvećeg tvorca jahti na svetu, što je dovelo do totalnog zaustavljanja proizvodnje…

Lurssen, ime koje stoji iza nekih od najraskošnijih superjahti na svetu postalo je žrtva sajber napada. Kao što je očekivano, kompanija bazirana u Bremenu zaustavila je svoju proizvodnju sudeći po pisanjima Buten un Binnen novinske agencije, koja izveštava o ovom incidentu. Sa druge strane, Lurssen Kroger brodogradilište koje se nalazi u Schelswig-Holsteinu nastavlja sa radom. Portparol kompanije, Oliver Grun, izjavio je: “U koordinaciji sa eksternim i internim stručnjacima, odmah smo incirali sve zaštitne mere i obavestili odgovorne organe vlasti”.

Inače, brodogradilište Lurssen se povezuje sa nekim od najimpresivnijih megajahti na svetu, koje su konstruisali za ljubitelje nautike izuzetno dubokih džepova. Neki od njihovih klijenata su Ališer Usmanov koji je od njih poručio jahtu Dilbar, koja je osvajala novinske naslove zbog zaplene od strane vlasti uslovljene ratom u Ukrajini, kao i Roman Abramovič, koji poseduje jahte Solaris i Elipse. Lurssen brodogradilište postalo je meta sajber napada tokom vikenda katoličkog Uskrsa – u pitanju je bio rensomver napad, gde su hakeri zaključali važne datoteke i tražili otkup kako bi ih otključali.

Za sada, kompanija nije želela da daje dodatne komentare na ovu temu, budući da je istraga i dalje u toku.

Luxury Experience