Gran Turismo Mediterranea jahta inspirisana Ferarijem iz snova

Kako bi Ferrari izgledao na vodi? Ne pravi, naravno, jer bi potonuo, već pomorski ekvivalent. Gran Turismo Mediterranea (GTM) ima odgovor na to pitanje.

Gran Turismo Mediterranea je hiperjahta inspirisana Ferarijem iz snova i podiže luksuz na potpuno novi nivo. Jahtu je dizajnirao Lazzarini, italijanski dizajnerski studio odgovoran za neke od najčuvenijih i najraskošnijih kreacija u pomorskoj industriji.

Najnoviji koncept dizajnerskog studija je savršena mašina iz snova za veoma bogatog (hipotetičkog) vlasnika. GTM je skraćenica od Gran Turismo Mediterranea, što „akcentuje sposobnost jahte da krstari povišenim brzinama uz ekstremnu udobnost jedrenja“, kaže Lazzarini o konceptu. Baš kao i superautomobili, Ferrari jahta je dizajnirana sa aerodinamičnim krilima. Lazzarini kaže da ovo doprinosi sposobnosti jahte da dostigne svoju maksimalnu brzinu od 70 čvorova, ali uz maksimalnu udobnost i luksuz za goste tokom boravka na jahti.

Kokpit je inspirisan trkama, od šeme boja do sedišta i kontrola. Silueta hiperjahte, od pramca do zadnjeg višestrukog izduvnog sistema, očigledno je omaž Ferrari automobilu. Lazzarini ne pokušava da sakrije predmet inspiracije, jer je njegova najveća prodajna tačka upravo u činjenici da je to, kako su rekli, Ferrari namenjen moru.

GTM jahta je dugačka 27 metara, visoka 6,3 metra i ima širinu od 6,7 metara. U poređenju sa drugim konceptima o kojima smo nedavno govorili, čak i onima koji dolaze iz Lazzarini kompanije, ova jahta je dosta manja, ali i dalje nudi luksuzan smeštaj za četiri gosta i tri člana posade. Gostima su na raspolaganju dve duple kabine na glavnoj i donjoj palubi, dok je osoblje smešteno u dve kabine ispod palube. Tu je i salon odmah iza pilotske kabine sa dve udobne sofe sa svake strane, savršene za opušteno druženje, kao i formalna trpezarija na glavnoj palubi. 

Možda najupečatljiviji prostor na GTM jahti je zadnja platforma, koja se može ugraditi ili kao sunčalište ili kao garaža za superautomobile – za vaš Ferrari, šta drugo? Platforma se može proširiti, pomažući da se Ferrari dovede na dok pritiskom na dugme, tako da je spreman za vožnju odmah kada ponovo stupite na čvrsto tlo.

GTM nije superjahta prepuna ludih sadržaja, bazena, teretana i bioskopa, ali je ipak luksuzna i vizuelno upečatljiva, sa svojim elegantnim i moćnim linijama. Dizajnirana za brzinu i udobnost, bila bi savršena kao sekundarna jahta za bogate moreplovce, one koji ne bi ni pomislili da odu na obalu bez svog najcenjenijeg Ferarija.

Luxury Experience