Fantastični Oceanco koncept jahte

Nova Oceanco jahta, Esquel je neustrašivi model dizajniran da istražuje najudaljenije okeane na svetu.

Koncept ekstremne ekspedicije ima snažni luk, trup za razbijanje leda i neverovatni nivo komfora u svom enterijeru koji ujedno i očekujemo kada god da se brend Oceanco pomene.

Esquel je bio zajednički napor kompanije Oceanco, Timur Bozca Design, stiliste Đine Brenan, Lateral Naval Architects and Engineering, i Pelorus - iskustvene kompanije za putovanja i jahte. „Naša vizija je da stvorimo rešenja uzimajući u obzir ljudske faktore, tehnologiju i estetiku“, kaže Bozca, koji je proglašen za mladog dizajnera godine. „Sve dizajniramo s razlogom - ne samo radi dizajna.“

Kao takav, Esquel će biti autentičan istraživački brod, sa garažom od 2.500 kvadratnih metara za brze RIBS tendere, igračke za sportove na vodi i ronilačku opremu. Na jahti se takođe nalazi i paluba od 2.000 kvadratnih metara sa staklenom nadgradnjom koja sadrži zatvoreni bazen i spa centar. Otvorena paluba može prevoziti još više tendera, terenska vozila, motocikle, helikopter i, naravno, dve podmornice. Oceanco kaže da se prostor takođe može pretvoriti u brodsku laboratoriju, s mogućnošću stvaranja farme grebena koja bi se mogla koristiti za lečenje okeanskih korala.

„Da bismo zaista iskoristili njen ekspedicijski potencijal,“ kaže Džejms Roi, direktor kompanije Lateral, „ Esquel mornarička arhitektura kreirana je da obezbedi maksimalne zalihe za što je moguće manje održavanja.“

Đina Brenan kreirala je stilizovani enterijer, sa modernim dekorom koji takođe uključuje mešavinu antikviteta i artefakata. „Ambicija za izgled i osećaj enterijera Esquel jahte usmerena je ka prikazu života, uticaja i kuće mladog istraživača“, izjavila je.

Oceanco koncept pokreće kompaktni dizel-električni pogonski sklop za rad širom sveta. Jahta će imati domet krstarenja od 7000 nautičkih milja, sa maksimalnom brzinom od 16.5 čvorova.