Eclipse jahta Romana Abramoviča košta milijardu funti i ima svoj sistem raketne odbrane

Njegov 166 metara dugački brod ima dvadeset četiri kabine za goste, dva bazena i noćni klub, pa čak i sistem raketne odbrane…

Roman Abramovič je iza sebe u Britaniji ostavio sedam poseda, uključujući dve kuće u Lowndes skveru, koje su zajedno vredne više od 150 miliona britanskih funti.

Ipak, ako nas pitate, njegova najraskošnija i najekstravagantnija rezidencija je njegova superjahta, Eclipse. Abramovič je potrošio 350 miliona britanskih funti kako bi napravio ovaj brod, mada mnogi kažu da je ta cifra prešla milijardu zbog svih luksuznih i bezbednosnih dodataka.

Kako saznajemo, u trenutku kada je dobio ključeve svoje jahte 2010.godine, ona je bila najveća privatna jahta na svetu, a verovatno i najekstravagantnija igračka ove vrste. Zajedno sa svim unapređenjima i troškovima održavanja, ona je dostigla tu famoznu cenu koja prelazi milijardu britanskih funti.

Izgrađena od strane renomiranog nemačkog brodogradilišta BLohm & Voss u Hamburg brodogradilištu, Eclipse jahta je lansirana nakon pet godina dizajniranja, razvoja i testiranja. Njena dužina je, kao što smo već naveli oko 166 metara, dok njeni rezervoari mogu primiti milion litara – to znači da ona može putovati 6.000 milja pre nego što mora stati.

Eclipse jahta Romana Abramoviča ima devet paluba, dok najviša od njih sadrži dva heliodroma i garažu. Heliodrom smešten u prednjem delu otvara se kako bi dozvolio Eurocopter EC155 da se udobno smesti u hangar ispod nje.

Osma paluba sadrži bazen i prostor za sunčanje, sa ugradnim roštiljem i pizza rernom. Glavni salon sadrži kamin i masivnu skulpturu koja potiče iz Indonezije. Tu je još bazen smešten na sedmoj palubi, kome se može prilagoditi dubina, jer se njegov pod podiže i spušta, tako da se on takođe može transformisati i u plesni podijum.

Abramovičev master apartman je blindiran, a čitava Eclipse jahta ima prozore koji su neprobojni i lasere kojima se paparazima onemogućava bilo koji pokušaj fotografisanja.

Na jahti takođe postoji ogromna teretana, kao i spa prostor sa salonom lepote, saunom i sobom za masaže. Donja paluba sadrži apartmane i kabine, a jahta može ugostiti 32 putnika i 100 članova posade.

Svaka kabina ima svoj privatni bioskopski ekran, đakuzi, spa i specijalne bezbednosne sisteme.

Dizajner Teri Disdejl, prisetio se dana kada je njegova neverovatna kreacija lansirana: “Iako dizajnirate svaki deo jednog broda i gledate kako se gradi postepeno, ništa vas ne može pripremiti za osećaj koji ćete imati kada je vidite sasvim govoru”.

Zidovi ove jahte prekriveni su crnim drvetom, sa srebrnim detaljima koji su utisnuti u godove. Broj bezbednosnih gedžeta koje ova jahta poseduje postideo bi i bilo kog zlikovca iz filmovima o Džejms Bondu.

Staklo je otporno na metke, dok je sam brod zaštićen protivbaljskim raketnim sistemom odbrane, koji su instalirali nemački specijalisti, AST. U slučaju da mislite da to nije dovoljno, morate znati da je Eclipse jahta opremljena i tropersonskom podmornicom, koja se može spustiti do dubine od 48 metara, tako da lako možete pobeći pred pojavom svake nevolje.

Ipak, Abramovičeva superjahta, koja je trenutno ukotvljena u Hamburgu, veoma je skupa za održavanje – procenjeno je da troškovi održavanja dolaze do cifre od 40 miliona britanskih funti na godišnjem nivou.

Osim ove jahte, Roman Abramovič poseduje tri vile u Francuskoj, uključujući i zamak o kom smo skoro pisali, četiri rezidencije u Rusiji, tri u Americi, hotel u ekskluzivnom delu Tel Aviva, kao i raskošno odmaralište na karipskom ostrvu Sent Barts, vredno 56 miliona dolara.

Pogledajte više slika u galeriji

« 6 7 8 Pogledajte galeriju 2 3 4 »

Luxury Experience