Domus: trimaran na solarni pogon inspirisan luksuzom starog Rima

Domus, nova jahta koju je trijumfalno predstavio Van Geest Design, dobila je ime po jednospratnim kućama koje se nalaze uglavnom u starom Rimu i Pompejima. Dizajniran u saradnji sa Rob Doyle Design jedinstveni oblik jahte od 40 metara rezultira dvostruko većim unutrašnjim prostorom od katamarana iste veličine uz, naravno, udobnost i luksuz superjahte.

Kao što je slučaj sa drevnim rezidencijama po kojima je dobio ime, trimaran je usredsređen oko impresivnog atrijuma koji povezuje odvojene oblasti. Sa ukupnom površinom od 790 kvadratnih metara, unutrašnjost je podeljena na dve palube i nudi šest prostranih kabina za goste, uključujući ne jedan već dva vlasnička apartmana sa susednim salonima.

Domus takođe ima bioskop, teretanu, salon, bar i bazen. Naravno, tu je i spa tako da se gosti mogu opustiti kao pravi Rimljani.

Za razliku od arhaičnog porekla inspiracije dizajna, tehnologija trimarana se kreće u suprotnom smeru. Ljudi iz Van Geesta tvrde da će Domus biti „prva jahta sa nultom emisijom preko 750 bruto tona“. U tom cilju, jahta će koristiti kombinaciju solarne energije, tehnologije hidroregeneracije i vodoničnih gorivnih ćelija.

U suštini, tihi kruzer će generisati, skladištiti i raditi na solarnu energiju tokom dana, dok će se noću oslanjati na sistem baterija da se pokreće. Kako je opremljen i jedrima, moći će da iskoristi i intenzitet vetra za dodatnu snagu.

Dodatno, Domus dizajn omogućava pomeranje pod uglom od dva stepena, što rezultira smanjenim otporom, poboljšanom brzinom i maksimalnom udobnošću uz minimalno prevrtanje. Holandska kompanija čak tvrdi da će „posetilac na jahti doživeti nivo udobnosti daleko bolji od bilo kojeg jedrenja ili motornog jednotrupnog broda“.

Luxury Experience