Dilbar - najveća superjahta sveta

Super jahte i kruzeri koji nas više podsećaju na plutajuće gradove, postali su deo realnosti, na koji veoma često nailazimo…

Ipak, kada govorimo o jahti Dilbar, ona u sebi sadrži nešto zaista posebno i privlačno. U pitanju je najveća jahta na svetu, kada govorimo o unutrašnjem volumenu, i teška je 15.917 tona! Pored toga, to je četvrta najduža jahta sveta, koja ima čak 155.99 metara dužine, zbog čega je smatraju morskim čudovištem, koje veoma lako vlada pučinom i talasima.

Šta više, mistika koja okružuje ovu jahtu je ono što je čini još privlačnijom. Znamo da ima dva heliodroma i 4.100 m2 prostora enterijera, ali svi drugi detalji koji se tiču njene konstrukcije i izgleda su ostali nepoznati.

Takođe, znamo ko je njen vlasnik. U pitanju je Ališer Usmanov, šezdesetdvogodišnji ruski milijarder, koji je jedan od većinskih vlasnika fudbalskog kluba Arsenal. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 13.4 milijarde dolara, što ga čini jednim od najbogatijih Rusa.

Milijarder je obavio morske testove sa svojom super mega jahtom početkom ove godine, a tokom proteklih par nedelja, viđen je u vodama oko Gibraltara i Francuske. Nažalost, kako to često biva sa jahtama koje se prave po narudžbini super bogatih ljudi, enterijer ove jahte i sve njene pogodnosti ostaće za nas tajna.

Ono što znamo je da je na eksterijeru radio londonski Winch Design studio, dok je enterijer delo Espena Oeina iz Monaka. Svi drugi detalji, poput cene konstruisanja ove jahte ostali su neotkriveni, iako se generalno smatra da je njena cena bila oko pola milijarde dolara. Pa, blago gospodinu Usmanovu…

D.Ć.