BMW predstavlja THE ICON: Luksuznu električnu jahtu za novu eru

Na 76. filmskom festivalu u Kanu, BMW i poznati proizvođač čamaca TYDE predstavili su revolucionarnu inovaciju: THE ICON jahtu.

Ova izvanredna jahta ne samo da otelotvoruje oličenje održive mobilnosti na vodi, već i redefiniše koncept luksuza i zadovoljstva. Najavljujući je kao prvu električnu jahtu, THE ICON menja način na koji zamišljamo putovanje bez emisija.

Revolucionarna jahta sa baterijskim električnim pogonom, dugačka je 13,15 metara i može se pohvaliti maksimalnom brzinom od 30 čvorova. Ovaj interesantni zajednički poduhvat je smislio i razvio BMW, obeležavajući novu eru u dizajnu jahti.

Projekat predstavlja sveobuhvatnu razmenu stručnosti između profesionalaca iz različitih grana mobilnosti, koju BMW tim predvodi. Kreativni umovi u Designworks centru za inovacije i podružnice BMW grupe sa studijima u Los Anđelesu, Minhenu i Šangaju, odgovorni su za dizajn THE ICON jahte. Brendu TYDE je poveren razvoj i realizacija koncepta, dok moćni sistem električnog pogona energiju crpi iz visokonaponskih baterija koje isporučuje BMW.

THE ICON menja igru u industriji plovnih objekata, postavljajući nove standarde kroz svoj sistem akumulatora i električnog pogona. Za razliku od manjih električnih čamaca ograničenog dometa ili bržih modela sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koji dominiraju tržištem, THE ICON redefiniše odnos između veličine, brzine i dometa u električnim jahtama. Koristeći tehnologiju hidroglisera, jahta smanjuje potrošnju energije do 80%. Pokreću je dva elektromotora od 100 kW i šest BMW i3 baterija sa ukupnim energetskim kapacitetom od 240 kWh. Sa radnom brzinom od 24 čvora i maksimalnom brzinom od 30 čvorova (55 km/h), ova jahta klizi nečujno, bez vibracija, udaraca ili talasa.

Oblik jahte nalik prizmi omogućava prostran ulaz u luksuzni salon, sa širinom od 4,5 metara u zadnjem delu. Trup se ističe svojom laganom origami strukturom. Koristeći tehnologiju folije, dizajneri su zamenili konvencionalne bočne delove velikim staklenim površinama, pružajući putnicima izvanredan pogled. Dodavanje modernih LED svetlosnih traka na pramcu, krmi i priključnim tačkama za punjenje dodatno poboljšava efekat THE ICON jahte.

Dnevni boravak ima staklena vrata i umetnički dizajniran nameštaj postavljen na luksuzni tepih, stvarajući živu i vizuelno zadivljujuću atmosferu koja podseća na kaleidoskop. Komadi nameštaja su napravljeni od delova metalne ploče, koji imaju granularnu površinu koja reflektuje sunčevu svetlost na pod, podsećajući na morske talase. Sedišta koja se rotiraju za 360° su u srcu korisničkog iskustva, sa svim ključnim funkcijama – uključujući tablet infotainment sistem – na dohvat ruke.

Komandna stanica ima brodski točak i instrumente koje je dizajnirao BMW, sa digitalnom kontrolnom jedinicom koja zamenjuje tradicionalne nautičke instrumente. 32-inčni ekran visoke rezolucije osetljiv na dodir i BMW iDrive kontrolni sistem omogućavaju naprednu vizuelizaciju informacija i digitalnu interakciju. Glasovne komande se mogu koristiti za pristup ključnim funkcijama kao što su informacije o dometu i vremenski izveštaji.

Ova jahta potpuno spremna za proizvodnju namenjena je privatnim kupcima koji su svesni luksuza, nudeći pokretljivost bez emisija i bešumnost na vodi, zahvaljujući svom moćnom pogonskom sistemu. Zaista, jedino što THE ICON ostavlja za sobom tokom svakog putovanja su zadovoljstvo i radost.

Luxury Experience