Austrijska naslednica prodaje svoju superjahtu za 130 miliona dolara

Dugo smo pričali o superjahtama koje pripadaju ruskim oligarsima, a sada je vreme da pogledamo nešto drugačije, ali jednako glamurozno.

Najbogatija osoba u Austriji, milijarderka Hajdi Horten prodaje legendarnu jahtu Lürssen Carinthia VII. Lepotica od čelika i aluminijuma napravljena 2002. skoro dve decenije izbegavala je reflektore, a sada konačno možemo otkriti sve karakteristike najlepše megajahte na svetu koja može biti vaša po ceni od 130 miliona dolara.

Jahta kao što je Carinthia VII se ne viđa svaki dan i ovo je prilika za poznavaoce jahti koja se pruža jednom u životu da poseduju zadivljujući brod milijarderske udovice jedne od najistaknutijih nemačkih posleratnih ličnosti. Kao što je gore pomenuto, Hajdi je naručila Carinthia VII 2002. godine, angažujući dva velikana - priznatog dizajnera Tima Hejvuda i poštovano brodogradilište Lurssen. Kao što se očekivalo, partnerstvo je stvorilo magiju koja se prvo odrazila na trup jahte - postala je toliko poznata da je njena boja nazvana "Carinthia plava".

Impresivna jahta dužine 97 metara se razmeće veličinom koja je retka za vreme kada je napravljena. Dodajte njenoj glomaznosti visoke prozore od neprobojnog stakla, dve elegantne palube koje su podeljene između osam kabina, još šest kabina na glavnoj palubi i odaje za posadu od 40 članova. Kao što se i očekuje od luksuzne jahte, primarni apartman je smešten na zasebnoj palubi pored kancelarije.

Carinthia VII ima nekoliko luksuznih sadržaja kao što je heliodrom na pramcu za bogate vlasnike i njihove goste, đakuzi na terasi za sunčanje i nekoliko udobnih ležaljki.

Enterijer jahte izgleda privlačno sa garniturama i drvenim nameštajem po meri. Veličanstveni salon na glavnoj palubi je savršeno mesto za razgovore, a tu je i formalna trpezarija za 12 gostiju, dok ljubitelji knjiga mogu da posete salon na gornjoj palubi i zarone duboko u zalihe knjiga u biblioteci. Carinthia VII jahta takođe ima teretanu, saunu i restoran na otvorenom na glavnoj palubi.

Kada je reč o performansama, vredi napomenuti da Carinthia VII može da krstari impresivnim brzinama uprkos veličini. Četiri MTU dizel motora obezbeđuju maksimalnu brzinu od 26 čvorova i brzinu krstarenja od 22 čvora.

Ko je Hajdi Horten?

Hajdi Horten je austrijska milijarderka i kolekcionarka umetnosti. Udovica je biznismena Helmunta Hortena, a Forbs je njeno bogatstvo procenio na 3 milijarde dolara. Pored lepotice za otvoreno more, bečka milijarderka se može pohvaliti umetničkom kolekcijom na kojoj mnogi u svetu umetnosti mogu da joj zavide. Ukupno 170 dela kolekcije Hajdi Horten izazvalo je ogromnu pažnju u Leopold muzeju u Beču. Ljubiteljka umetnosti poseduje dela od Fransisa Bejkona, Endija Vorhola, Žan-Mišela Baskijata, Gustava Klimta do Pabla Pikasa.

Hajdi Horten ima dobrotvornu organizaciju Helmut Horten Stiftunga, koja podržava medicinska istraživanja i zdravstvene ustanove, a uskoro će imati privatni muzej. U 155 godina staroj vili koja se prostire na površini od 2200 kvadratnih metara u Beču će prikazati umetnička dela iz njene ogromne kolekcije od 500 slika.