1960 RIVA TRITONE

Jedinstveni 1960 Riva Tritone Special Cadillac Powerboat naći će sa na The Concorso d’Eleganza Villa d’Estate aukciji u maju ove godine ...

1960 Riva Tritone Special Cadillac Powerboat, proizveden od strane Carla Rive, naći će se na renomiranoj The Concorso d’Eleganza Villa d’Estate aukciji RM Auctionsa u maju ove godine. Ovaj neverovatno luksuzni gliser je jedan od najboljih vintidž drvenih motornih glisera ikad proizvedenih, a njime su plovile mnoge holivudske zvezde poput Petera Sellersa, Brigitte Bardot i Sofie Loren. 1960 Riva Tritone,  napravljen od strane Rive po narudžbini poznatog moreplovca i industrijaliste Achille Roncoronia, sada je u potrazi za novim vlasnikom.

Uprkos tome što je najpoznatiji kao veliki industrijalista, Achille Roncoroni bio je i strastveni ljubitelj brodova i jahti, a čak i je predstavljao Italiju u nautičkim sportovima na Olimpijskim igrama 1958. pa tako i ne čudi što je finansirao izgradnju jedinstvene Tritotone serije po sopstvenim specifikacijama. Ovaj gliser dužine 8,3 metara poseduje 325 HP Cadillac Crusader Marine V8 pogon, najsnažniji tog vremena, ofarban u crvenu boju, sa trupom u potpunosti ofarbanim u belo. Trup i komandna tabla sadrže i nekoliko posebnih oznaka, dizajniranih specijalno za ovaj brod, koji je inače inicijalno nazvan Ribot III, na zahtev samog Achille Roncoronia, a koji je postavio i mnoge rekorde zahvaljujući svojoj brzini. Jednom prilikom dostigao je neverovatnih 96 km/h, što je rekord za Riva brodove. Sredinom 1970-ih je prodat svom sadašnjem vlasniku, što znači da je za 40 godina koliko postoji imao samo dva vlasnika. Predviđa se da će cena ovog skupocenog plovila biti između 550.000€ i 750.000€ (720.000 USD i 980.000 USD).

 

I.M.

Luxury Experience