Tesla u svetu motora - Curtiss One

Američki brend motora, Curtiss Motorcycles, predstavio je svoj prvi sasvim električni model, nazvan One…

Prethodno poznati kao Confederate Motors, istorija ovog brenda baziranog u Alabami može se ispratiti sve do njegovog originalnog osnivača, Glena Kurtisa, koji je počeo da proizvodi motore 1902.godine. Slavni pionir ostavio je svoj trag u udžbenicima istorije 1907.godine, kada je provozao svoj legendarni V8 tada rekordnom brzinom od 219 kilometara na čas.

Najnovija kreacija slavnog brenda u sebi sadrži esenciju motora koji je obarao rekorde, uz pomoć inovativnog dizajan i pogonskog sklopa. Pre četiri godine, Curtiss Motorcycles brend je odlučio da promeni svoj imidž i filozofiju i posveti se proizvodnji električnih motocikala u partnerstvu sa Zero Motorcycles kompanijom. One je prvi sasvim novi Curtiss model za 115 godina, a kao takav, ograničen je na samo 15 jedinica, slaveći nasleđe Glena Kurtisa.

Poput neverovatnih Confederate motora koje smo mogli videti tokom godina, dizajn noviteta fokusiran je na vozača prevashodno. Svaki motor se pravi po meri kako bi svom vlasniku odgovarao poput savršeno skrojene rukavice. Proizvođač takođe kaže da je Curtiss One razvijen kako “bi se vozio bez uobičajenih glavobolja koje dolaze sa tradicionalnim egzotičnim mašinama”. On je kreiran kako bi ponudio najčistiju moguću vožnju, koja će biti tiha, glatka, udobna i precizna, oslobođena svih distrakcija.

Ovde nema transmisije ili menjača, dok se njegova snaga direktno prenosi sa električnog motora na zadnji točak uz pomoć kaiša, zbog čega je vožnja praktično besprekorna. Električni motor proizvodi maksimalno 120 konjskih snaga, a napaja ga tečno hlađeno pakovanje baterija. Ipak, za sada nema informacija o njegovom prelaznom opsegu.

Motor je težak 212 kilograma, što je za oko 50 kilograma lakše od bilo koje druge mašine sa kojom se može porediti. Pakovanje baterija i motor su takođe optimalno integrisani na šasiju zarad boljeg upravljanja, performansi i lakšeg manevrisanja.

Limitirano izdanje koštaće 115.000 dolara, dok su prve dostave zakazane za ovo leto. Pristupačnija verzija ovog električnog motora će biti takođe proizvedena, ograničena na sto jedinica svake godine. Kupci će moći da ih pazare za 81.000 dolara, sa datumom dostave koji kreće od sledeće godine.