Šampion električnih motora – Damon Hypersport

200 konjskih snaga, 200 Nm obrtnog momenta, maksimalna brzina od 321 kilometar na čas, raspon od neverovatnih 321 kilometara na dva točka – da li je to zaista moguće?

Ako pitate Damon Motorcycles, kanadsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom električnih motora, dobićete definitivno potvrdan odgovor, u formi njihovog novog Hypersport modela koji prema navodima nudi baš to, ali i više od toga. Predstavljen tokom CES 2020 događaja, ovaj radikalni “pametno električni” motor pomera sve granice EV performansi, bezbednosti i tehnologije.

Prema kompaniji Damon, njihov novi motor nudi neverovatno ubrzanje od nula do sto kilometara na čas za samo tri sekunde, uz maksimalnu brzinu od 321 kilometra na čas, 200 konjskih snaga i 200 Nm obrtnog momenta. Ako ste impresionirani ovim neverovatnim merama performansi, onda će vas oduševiti činjenica da je ovaj motor verovatno idealan za sledeći film o Transformersima.

Ono što Hypersport odvaja od svih drugih električnih motora jeste njegova sposobnost promene forme – naime, iz udobnog kruzer moda on se može transformisati u uzbudljivi sportski motor, nakon samo jednog dodira dugmeta. Mutirajući motor dolazi sa inovativnom tehnologijom koja se jednostavno naziva Shift, a koja dozvoljava vozačima da manipulišu zaštitnim staklom, ručkama, sedištem i pedalama, kreirajući tako različite vozačke položaje.

Damon Motorcycles su svoj futuristički novitet opremili brojnim bezbednosnim opcijama, uključujući radar od 360 stepeni, brojne senzore i nekoliko kamera, kojima može skenirati svoje okruženje zbog potencijalnih opasnosti, pretnji na drumu i slično, a o svemu tome će vozača obavestiti haptičkim povratnim informacijama u ručkama. Njihov bezbednosni sistem sa AI poboljšanjima zove se CoPilot, a specijalno je dizajniran kako bi vozačima dao dodatno vreme za reagovanje.

Povrh svega toga, Hypersport ima LED displej od 6 inča, 4G konekciju, dok će prvih dvadeset pet modela biti deo Premier izdanja koje će doći sa Ohlins vešanjem, Brembo kočnicama visokih performansi i pivotom od karbona. Porudžbine za ovaj model su već otvorene, a morate znati da će vas on koštati 24.995 dolara.