ZEISS Smart Glass: Prozori dobijaju novu ulogu u modernom svetu

Više slika

Više slika

Nemački pionir u proizvodnji stakla, ZEISS, predstavio je svoju tehnologiju Multifunkcionalnog Pametnog Stakla na CES 2024...

Ova tehnologija pametnog stakla ima širok spektar primena, posebno u pametnim domovima. Kompanija je razvila patentiranu platformu koristeći različite mikro-optičke strukture i holografske optičke elemente koji omogućavaju dodavanje funkcija poput osvetljenja, projekcija, filtera i detekcije na prozirne površine.

Holografska funkcionalnost može pretvoriti bilo koju staklenu površinu, poput prozora vašeg doma, u ekran po potrebi za komunikaciju. Zamislite prozor vaše kuće na plaži koji se pretvara u ekran osetljiv na dodir - kao da ste zakoračili u eru Iron Mana.

Postoje i druge mogućnosti, poput stvaranja 3D operativnih elemenata kao što su prekidači ili kontroleri na crnim panelima pomoću holografije. Ovi lebdeći prekidači se pojavljuju samo kada su potrebni i mogu se aktivirati glasovnom komandom ili gestikulacijom.

Takođe, možete postaviti prozirnu kameru sa prepoznavanjem lica na stakleni panel ulaznih vrata, što može biti korisno za kućnu sigurnost. ZEISS tehnologija Multifunkcionalnog Pametnog Stakla može uraditi još više u pametnom domu. Može se koristiti za unutrašnje osvetljenje koje se realizuje kroz posebne holografske dekuplirajuće elemente u spoljnom staklu, čineći prozorska stakla osvetljenim. Ove staklene površine takođe mogu proizvoditi energiju. Mikro-optički sloj na prozorskom staklu apsorbuje sunčevu svetlost i prenosi je u koncentrisanoj formi na solarnu ćeliju.

Ova tehnologija stakla može se koristiti u različitim primenama pametnog doma, kao što su nadzor unutrašnjosti i spoljnog prostora prostora, video telefonija na prozorima i ogledalima, adaptivni filteri za sunčevu svetlost, itd. Kompanija deli svoju holografsku tehnologiju sa svima, pa bismo mogli videti mnoge njene proizvode ove godine.

ZEISS Multifunkcionalna Pametna Stakla predstavljaju revolucionarni korak u tehnologiji pametnih domova, nudeći inovativna rešenja koja transformišu obična stakla u interaktivne površine.

Luxury Experience