Zvanično otvoren velelepni katarski stadion

Grandioznost struktura u Dubaiju prenela je svoj uticaj na komšijski Ahmad Bin Ali Stadium, četvrtu arenu spremnu za doček 2022 FIFA World Cup takmičenja u Kataru.

Pre tačno deset godina, Katar je objavio planove za izgradnju pet stadiona, dok je Ahmad Bin Ali Stadium u Al Rajanu, zvanično je inaugurisan pre nekoliko dana i predstavlja četvrti deo Qatar 2022 projekta koji će biti otvoren pored već predstavljenih Khalifa International, Al Janoub i Education City stadiona.

Zadivljujuća struktura otvorena je tačno dve godine od datuma kada će biti održano finale 2022 FIFA World takmičenja. Stadion je smešten u Al Rajanu i nalazi se na mestu gde se nekada nalazio stari objekat Katarske Fudbalske federacije. Štaviše, novi objekat izgrađen je od 90% recikliranog materijala starog, sudeći po Al Tavadiju, generalnom sekretaru katarskog Supreme Committe odeljenja za razvoj i planiranje.

Ahmad Bin Ali Stadium može da primi četrdeset hiljada gledalaca i planiran je kao domaćin sedam utakmica u šesnaestini finala svetskog takmičenja. Stadion je već debitovao i ugostio svoje prve fudbalere u Amir kup finalu, održanom između ekipa Al Sadd i Al Arabi, koji je posmatralo oko 20.000 gledalaca zbog mera uvedenih tokom Covid-19 pandemije. Ova arena predstavlja omaž kulturi i nasleđu oblasti u kojoj se nalazi, sa njenim istaknutim detaljima ugrađenim u samu fasadu i širom konstrukcije, u formi dekorativnih obrazaca i oblika koji karakterišu familijarnost, lokalno prirodno okruženje i istoriju Katara.

Ljudi kompanije Ramboll, glavnog dizajnera stadiona izjavili su: “Poštovanje istorije Al Rajana i Katara, predstavljalo je ključne smernice našeg projekta. Arhitekte kompanije Pattern Design, glavnog izvođača radova, provele su veliki broj sati u konceptualnoj fazi, istraživajući potanko istorijsko nasleđe i kulturu ove bliskoistočne zemlje. Ovaj proces uključivao je učenje same istorije Al Rajan regiona, tako da smo na kraju došli sa četiri konceptualna rešenja i izabrali dizajn koji je mešavina brojnih arhitektonskih opcija svkog od njih.”