Upoznajte Marka Matešica - najbogatijeg milenijalca u Evropi

Mark Matešic je sada najbogatiji milenijalac u Evropi!

30-godišnji sin nedavno preminulog suosnivača Red Bull kompanije, Ditriha „Didija“ Matešica stekao je svoju novu titulu nakon što je nasledio 49 odsto udela u kompaniji ovog meseca i sada se njegovo bogatstvo procenjuje na 15,7 milijardi dolara, prema Blumbergu.

Od svog osnivanja 1980-ih, Red Bull je postao veliki proizvođač energetskih pića u industriji. Čak je ostvario godišnji prihod od oko 8 milijardi dolara u 2021. nakon prodaje skoro 10 milijardi limenki svog energetskog pića.

Ko je Mark Matešic i koja će biti njegova nova uloga u carstvu energetskih pića njegovog pokojnog oca?

Poreklom je iz Austrije

Matešic je proveo detinjstvo što dalje od žiže javnosti. Prema španskim medijima, mladić je u početku uzeo prezime svoje majke. Počeo je da koristi prezime svog oca tek nakon što je završio studije i uzeo diplomu poslovne administracije na Univerzitetu primenjenih nauka u Salcburgu. Na kraju, Matešic je ušao u imperiju Red Bula i preuzeo visoke pozicije u njenim kompanijama, što ga čini pravim naslednikom svog oca.

Pokrenuo je sopstveni biznis sa pićem

Uzimajući u obzir svog oca tajkuna, koji je suosnivač Red Bull kompanije sa tajlandskim preduzetnikom Čaleom Juvidijom, Matešic je takođe 2018. lansirao biznis sa pićem.

Matešic je bio izvršni direktor kompanije za bezalkoholna pića, vodu i pivo Thalheimer Heilwasser GmbH skoro četiri godine. Njegova firma proizvodi pivo i limunadu od vode iz jednog od najstarijih izvora u Austriji.

Nasledio je 49 odsto udela u imperiji Red Bul

Pokojni mogul Didi nije samo ostavio svom sinu jedincu skoro polovinu najistaknutije svetske kompanije za proizvodnju energetskih napitaka, već i dva trkačka tima Formule 1 koja je posedovao. Priča se da bi Matešic mogao da nasledi i luksuzna imanja koja je pokojni magnat kupio tokom godina, uključujući ostrvo Fidži, zamkove i vile u Austriji, kao i imanje u londonskom Najtsbridžu.

Poseduje dva trkačka tima Formule 1

Čak i u svojim mlađim godinama, Matešic je često pratio svog oca na trkama Formule 1. Kako nasleđuje udeo u Red Bull kompaniji  znaci već ukazuju na to da mladi naslednik ide stopama svog oca i ulaže velika sredstva u sportska sponzorstva. Pored auto trka, Red Bul takođe poseduje nemački fudbalski klub RB Lajpcig i podržava druge sportove kao što su skokovi sa litice, surfovanje, brdski biciklizam i hokej na ledu.

On preuzima novu ulogu akcionara

Matešic je ranije bio na čelu organske divizije Red Bulla, koja nadgleda proizvodnju pića kroz prirodne resurse. Nakon smrti svog oca, 30-godišnji naslednik je u izjavi najavio da će se povući sa svoje uloge kako bi svoju energiju usmerio na svoju novu ulogu akcionara, otkrivajući da odluka „nije došla lako“ .

„Ne verujem da treba biti i zaposleni i akcionar iste kompanije“, naveo je on u internom dopisu. „Koncentrisaću se na svoju ulogu akcionara, i tumačiću ovo i izraziti se na način koji za mene ima smisla.“

Nešto više od polovine akcija multimilionske kompanije, 51 odsto, pripada porodici njenog tajlandskog suosnivača Čalea Juvidija.

Luxury Experience