Ukradena slika Vinsenta van Goga vraćena u muzej u IKEA torbi

Ukradena slika Vinsenta van Goga nedavno je vraćena na pomalo apstraktan način.

Slika Holandskog majstora "Parohijski vrt u Nuenenu u proleće" ukradena je u martu 2020. godine iz muzeja nedaleko od Amsterdama koji je bio zatvoren zbog pandemije. Međutim, u ponedeljak je anonimni muškarac vratio sliku u velikoj plavoj Ikea kesi, kako izveštava The Wall Street Journal. Slika je bila umotana u plastiku i utaknuta u jastučnicu, pri čemu je jastuk ostao unutra.

"Uvek je san vratiti nešto ovako", rekao je Artur Brand, detektiv za umetnost koji je primio ukradenu sliku. "Mnogi su već smatrali da je zauvek izgubljena." Brand je sarađivao sa policijom kako bi pronašao ukradenu sliku van Goga, koja je ukradena iz holandskog muzeja Singer Laren na početku pandemije. Lopov je provalio kroz staklena vrata u 3:15 ujutru i odvezao se motociklom sa slikom, rekao je direktor muzeja Singer Laren, Jan Rudolf de Lorm, za The Wall Street Journal. Iako je muškarac uhapšen u vezi sa krađom 2021. godine, slika nije pronađena sve do sada.

Izgleda da je neko pre nekoliko nedelja kontaktirao Branda i rekao da može vratiti ukradenu sliku van Goga. Brand mu je dao svoju adresu u Amsterdamu i, u skladu sa svojom rečju, misteriozni čovek mu je dostavio sliku.

Slika "Parohijski vrt u Nuenenu u proleće" naslikana je od strane van Goga 1884. godine, pet godina pre nego što je završeno delo "Zvezdana noć". Prikazuje vrt u domu sveštenika gde je njegov otac bio pastor i koristi uljane boje na drvenim panelima. Visoka je samo 11 inča, a dugačka 22 inča, a Brand procenjuje da slika vredi od 3,2 do 6,4 miliona dolara.

Groninger muzej, koji poseduje sliku i pozajmio je muzeju Singer Laren, rekao je da je "izuzetno srećan i olakšan što je rad vraćen". Slika je imala neke manje ogrebotine nakon povratka, i trenutno se nalazi u Van Gog muzeju u Amsterdamu radi restauracije. Taj proces bi mogao potrajati nekoliko nedelja ili meseci, pre nego što se van Gog ponovo izloži.

Luxury Experience