Ujedinjeni Arapski Emirati: Najbolji muzej Bliskog istoka je Luvr u Abu Dabiju

"Trebalo je 800 godina da se izgradi „Luvr“, a samo 10 godina da se novi Luvr rodi u Abu Dabiju", rekao je bivši predsednik Muzeja Luvr, Žan-Lik Martinez.

Ovako je Luvr Ujedinjenih Arapskih Emirata prvi put otvorio svoja vrata u novembru 2017. godine. Francuska i UAE su 6. marta 2007. potpisale ogroman međuvladin sporazum vredan ukupno 1,3 milijarde dolara, prema kojem bi ime Luvra bilo pozajmljeno na 30 godina novom muzeju koji će se graditi u Abu Dabiju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sayem Islam (@safirulisayem)

Istovremeno, francuski muzej je svom "malom bratu" pozajmio dovoljno umetničkih dela da se tamo izlože, istovremeno pružajući stručnost u upravljanju projektima. Sporazum između dve države je takođe uključivao širu kulturnu razmenu i saradnju visokog profila, uključujući uspostavljanje filijale Univerziteta Pariz-Sorbona u Abu Dabiju, kao i renoviranje istorijskog pozorišta u Šato de Fontenblo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gosia Studzińska (@mausim)

Što se tiče samog muzeja na Bliskom istoku, on izgleda kao da je izašao iz pustinje. Njegova inspiracija i dizajner je francuski arhitekta Žan Nuvel, koji je prvobitno želeo da stvori ogromnu kupolu. Tako se i desilo. Masivna kupola formirana od 8.000 metalnih elemenata izaziva strahopoštovanje, teška je 12.000 tona i dizajnirana je tako da se sunce nekako filtrira i prolazi unutra.

Izgradnja muzeja počela je 2009. godine na ostrvu Sadijat u Abu Dabiju, a „isporučen“ je osam godina kasnije po ceni većoj od milijardu dolara.

Šta je do sada postigao? Smatra se vodećim muzejom arapskog sveta, sa milionima turista koji ga posećuju. Među njegovim eksponatima su slike iz mnogih francuskih muzeja, uključujući naravno Luvr, kao i eksponati iz Grčke, Turske, Japana i Sirije.

Ulaznica za svakog ko želi da poseti muzej je 16 evra.

Luxury Experience