„Ugovor“ na papirnoj salveti Lea Mesija ide na aukciju sa ponudom od 380.000 dolara

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

Ova salveta je pokrenula legendarnu karijeru Lionela Mesija!

Zamislite salvetu, kakvu možete naći u bilo kom restoranu, belu i jednokratnu. Ipak, u rukama argentinskog fudbalskog čuda i renomiranog španskog fudbalskog kluba, običan komad papira postaje neprocenjiv artefakt.

Sa početnom ponudom od 379.000 dolara, salveta koja je pokrenula legendarnu karijeru mladog Lionela Mesija u FK Barseloni je na aukciji. Ovo nije običan deo fudbalske istorije – to je sam temelj jednog od najspektakularnijih sportskih narativa našeg vremena. Mesijev bivši agent, Horasio Gađogli, uglavnom nadgleda put salvete, nadajući se da će aukcija ne samo doneti obilnu sumu, već će i priznati Mesijev značajan uticaj na FK Barselonu i fudbal u celini.

Pre nego što je nosio legendarne boje Blaugrane, budućnost Lionela Mesija u fudbalu je bila na ivici, zasenjena sumnjama u njegovu slabu građu. Njegov talenat je bio neosporan, ali se postavljalo pitanje: da li bi maleni 13-godišnjak iz Rozarija mogao da se uzdigne u sportu zbog svojih rigoroznih fizičkih sposobnosti i veština? Ove strepnje, koje su se nekada smatrale razumnim, sada izgledaju potpuno pogrešne. Mesijev boravak u Barseloni bio je spektakularan – postigao je 672 gola, osvojio 35 trofeja i obezbedio osam do sada neviđenih Zlatnih lopti.  

"Ovo je jedan od najuzbudljivijih predmeta s kojima sam se ikada bavio. Da, to je papirna salveta, ali to je čuvena salveta, odnosno „ugovor“ na početku karijere Lionela Mesija. To je promenilo život Mesija, budućnost FK Barselone, i bilo je ključno u pružanju nekih od najslavnijih trenutaka fudbala milijardama navijača širom sveta“, kažu iz aukcijske kuće Bonhams.

Uprkos tome što je osvojio FIFA ultimativnu nagradu, Svetsko prvenstvo 2022. godine, Mesi ostaje uzdržan u pogledu završetka međunarodne karijere. Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026, koje je već ispunjeno spekulacijama o poslednjem naklonu Mesija, predstavlja zadivljujuću mogućnost,  ali suština ovog trenutka je salveta.

Usred padova i trijumfa, Mesijevo neuporedivo nasleđe, protkano skromnom salvetom, nastavlja njegovo putovanje. Salveta može promeniti vlasništvo, ali njegova priča, sada i uvek, ostaće neizbrisivo povezana sa tim početnim plavim rukopisom...

Luxury Experience