Sve za savršeni selfi: oštećena 200 godina stara statua

Sećate li se prošlonedeljne vesti o klincima koji su uništili najveći stakleni zamak sveta vredan 64.000 dolara?

Roditelji su dobili neverovatne osude od internet zajednice, jer nisu vodili računa o svojoj deci, zato što su im deca nevaljala i slično tome. Ipak, pitamo se kakvi će komentari biti na postupke pedesetogodišnjeg austrijskog turistu, koji se naslonio na Paolina Borghese Bonaparte as Venus Victrix skulpturu, zbog čega je ona ostala bez dva nožna prsta?

Do ovog nesrećnog incidenta došlo je 31.jula u Gipsoteca muzeju u Posanju. Po svemu sudeći, za nanetu štetu možemo okriviti entuzijazam, a ne godine. Turista koji je oštetio skulpturu bio je deo grupe austrijskih putnika, ali se odvojio od njih kako bi napravio selfi, kako se proteže preko statue. Njegova žudnja za savršenom slikom, navela ga je da se protegne preko 200 godina stare statue, kako bi napravio zaista akrobatski selfi.

Oštećena statua je originalni gipsani model, od kog je Kanova napravio mermernu statuu, koja se nalazi u Borgheze galeriji u Rimu. Kanova je bio cenjeni skulptor koji je živeo od 1757. do 1822.godine, a bio je poznat upravo po mermernim statuama.

Po svemu sudeći, turista je mislio da će proći nekažnjeno zbog svog nedela, pa je pokušao brzo da se udalji od izložbe, a da pritom nikome ne kaže šta je uradio, ali osoblje je tačno znalo šta se desilo kada se oglasio alarm.

Osim toga, zbog pandemije korona virusa, Gipsoteca muzej ima nova pravila za praćenje svojih posetilaca, koja uključuju ostavljanje ličnih podataka. Pitamo se koliko će ga ovo koštati…